Политика

Безпрецедентно! Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

Безпрецедентно! Миню Стайков иска да говори пред ЕК в открито заседание

 

Image_7040666_500_0

 

 

 

 

След като Миню Стайков осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за прекомерното му задържане, той е поискал безпрецедентно да бъде изслушан от Европейската комисия (ЕК).

 

 

 

 

Стайков бе арестуван през септември 2018 г. Той бе с мярка „задържане под стража“ до февруари 2021 г. Оттогава до момента пък е в домашен арест.

 

 

 

 

Завчера е депозирано искане до президента на Република България с копия до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и до посолствата на САЩ, ФРГ и Нидерландия, съобщава „Флагман“.

 

 

 

То е за изслушване на Миню Стайков от Европейската комисия и проверка на наказателните производства срещу него, респективно, за мониторинг на случаите му.

 

 

 

Аргументите на бизнесмена са описани в 6-7 страници, съобщи адвокатът му Анна Попова.

 

 

 

„Обръщам вниманието Ви на случващото се с дълбоко безпокойство от системното нарушаване на човешките права и върховенството на закона, както и незачитането на наднационалните съдебни актове, с които се установява нарушаването на човешките права. Чрез използване на лостовете на закона и магистратския имунитет се прилагат практики за вероятното обслужване на частни икономически и политически интереси.

 

 

 

С оглед изложеното, моля да вземете отношение, като упражните правомощието си за иницииране на проверка на законността на образуваните наказателни производства срещу мен, принципа на разпределението на делата, както и законосъобразността на наложените ми мерки, като моля да бъде извършен мониторинг на случая от експерти на Европейската комисия, Министерство на правосъдието и неправителствени организации. Моля да бъда изслушан в открито заседание на Европейската комисия по повод описаното в настоящото искане – съществуващите порочни практики, упражняваните репресии, нарушенията на правата ми като човек, бизнесмен и кандидат-политик, както и правата на членовете на семейството ми“, пише Стайков.

 

 

 

Адв. Анна Попова напомня, че още през юни 2019 г. са изпратили сигнал до върховния комисар за защита на човешките права към ООН с копие до ЕК. Тя се надява, че експертите, които се очакват у нас през октомври, да включат и случая с Миню Стайков.

 

 

 

„Но сега сезираме и тези институции, като прилагаме решението на Европейския съд по правата на човека, което излезе на 8 юни“, казва адв. Попова.

Източник: big5.bg

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024