Политика

ГЕРБ с нова атака: Слави Трифонов и Христо Иванов докараха България до ниво като в Индия и Венецуела

ГЕРБ с нова атака: Слави Трифонов и Христо Иванов докараха България до ниво като в Индия и Венецуела

 

big_422

 

 

От ГЕРБ отново намериха повод да плашат гражданите с конституционна криза. Този път обаче поводът е пределно слаб – отказът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се броят контролните разписки от машинното гласуване във всички избирателни секции на предстоящия парламентарен вот на 11 юли, пише в.Сега.

 

 

 

 

За такова броене настояваха представителите на партията в комисията. Така и обаче не можаха убедително да обяснят защо това трябва да се прави. Машинното гласуване на практика се обезсмисля, ако членовете на секционните избирателни комисии бъдат принудени да броят на ръка всички разписки. Същественото е да се направи представителна извадка от определен процент от секциите.

 

 

 

 

Нашата цел категорично е да се проведат честни и прозрачни избори, хората да са спокойни и да гласуват на местните и парламентарните.

 

 

 

За жалост промените, които бяха приети в Изборния кодекс, са един юридически абсурд и следствие на колективното безумие в 45-тото НС. Това заяви кандидатът за народен представител Дани Каназирева на брифинг на ГЕРБ.

„Всички закони бяха приети за една нощ в противоречие с конституцията. Те накърняват основното право на гражданите да избират и са в нарушение с кодекса на добрите практики, приет от Венецианската комисия. Нарушено е равното право, заложено в ал. 10, като се разделиха избирателите на секции с под 300 избиратели и такива с над 300. Тези секции с под 300 избиратели имат право да гласуват само на хартия, а тези в секции с над 300 имат право само на машинен вот.

 

 

 

Принципите, заложени в член 10, имат за цел провеждането на честни изброи. Грубо бяха нарушени и при начина на отчитане на резултатите. Още по-фрапантно е, че само преди 2 дни с решение на ЦИК бе отказано дори преброяването на контролните разписки.

 

 

 

 

Машинният вот бе отменен като противоконституционен в Германия именно защото липсва ефективен граждански контрол, при който да не е нужно използването на специални знания. Преброяването вътре в машината става със софтуер, контрол над който имат само определени лица.

 

 

 

 

Този вот е противоконституционен, понеже не може да се осигури ефективен граждански контрол публично. Нарушава се демократичният характер на републиката, публичността на изборите и върховенството на закона.

 

 

 

За жалост България от Трифонов и Христо Иванов бе поставена и модернизирана дотам, че бяхме поставени до държави като Индия и Венецуела. Проблемите, които предстоят – нямат решение 2 седмици преди вота. Знаете, че машини няма, софтуерът още не е модифициран, за чужбина никой не знае колко души реално ще гласуват“.

 

 

 

 

Бившите управляващи използваха случая, за да свържат отново „Демократична България” с ДПС, както водачът им Бойко Борисов обича да прави. „Реално две бяха промените в Изборния кодекс – отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборния резултат на вота на 11 юли. До това се свежда голямата реформа. Всъщност т.нар. нови партии или „Демократична България” в стремежа си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите заявки за промени в изборите и сведоха реформата до отваряне на секции за ДПС в Турция и възможност за риск от касиране на изборите”, заяви Каназирева.

 

 

 

По думите й т.нар. нови партии, стремейки се да угодничат на партията на Трифонов, „потъпкаха заявките си за промени в изборите и изведоха до реформата за отваряне на секции на ДПС в Турция и възможност за риск за касиране на изборите“.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024