Политика

Кацаров обвини в саботаж Агенцията по вписванията: Не можем да сменяме болнични шефове? Можем и още как

Кацаров обвини в саботаж Агенцията по вписванията: Не можем да сменяме болнични шефове? Можем и още как

 

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви Агенцията по вписванията за орган, извършващ незаконни действия и поиска незабавна проверка от правосъдното министерство. Ресорният му шеф Янаки Стоилов пък веднага се сезира и проверките вече са в ход, обявиха от там.

 

 

Поводът за гнева на Кацаров стана отказът агенцията да впише новите управителни съвети на болница „Лозенец“ и „Александровска“. Вчера стана ясно, че досегашният директор на бившата Правителствена проф. Любомир Спасов е „блокирал“ рокадите.

 

 

 

„По отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“: Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени.

 

 

Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия, категоричен е министърът.

 

 

„Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията“, добавя Кацаров.

 

 

Министърът на правосъдието и други лица с ръководни функции от министерството нямат правомощия да влияят върху решенията на длъжностните лица по регистрация. Те държат Агенцията по вписванията да изпълнява стриктно и в интерес на гражданите своите законови задължения, уточниха пък от ведомството на Стоилов.

 

 

Ръководството на Министерството на правосъдието изисква от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията да осигури законосъобразното и своевременно отразяване на обстоятелствата, предмет на регистърните производства.

 

 

„Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора.

 

 

 

Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война“, каза още здравният министър. И обяви, че няма никакви съмнения в ходовете си.

 

 

A по отношение на пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев коментира, че там няма нищо необичайно, нито е решение за почести.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024