Политика

Нова рокада в службите: Изхвърча и шефът на разузнаването, не давал информация на Радев

Нова рокада в службите: Изхвърча и шефът на разузнаването, не давал информация на Радев

разузнаванеphpjwg2hg_559x345

 

 

На днешното си заседание правителството реши да предложи на президента да издаде указ за освобождаване на председателя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов.

 

 

 

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет говорителят на кабинета Антон Кутев. На поста ще бъде назначен Антоан Любомиров Гечев. Той е полковник и в момента е военно аташе в посолството на България в Рим.

 

 

 

 

В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“, цитира Кутев мотивите на Министерски съвет.

 

 

 

Говорителят обяви и, че съгласно закона за Държавна Агенция „Разузнаване“ същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

 

 

 

Атанасов, заедно с вече бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Веднага след това премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, че ще се тръгне към смяна и на двамата.

 

 

 

 

Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че като си е пуснал 123 дни отпуск не е искал да работи със служебният кабинет, което означавало, че „действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“.

 

 

 

По предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев  правителството е назначило днес нов зам. директор на Агенцията – Станислав Станчев, който да довърши мандата до 25 юли 2023 г. По закон зам.-председателите се назначават от Министерски съвет за срок от 5 години.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024