Политика

Поптодорова: Санкциите не са изненада. Чашата преля

Поптодорова: Санкциите не са изненада. Чашата преля

 

elena_poptodorova

 

 

 

„САЩ многократно ни предупреждаваха, но ние не внимавахме в техните предупреждения. Делян Пеевски не е сам. Става дума за мрежа от отношения и връзки, които са се наслагвали през последните 10-12 години“

 

 

 

Това заяви пред БГНЕС дипломатът Елена Поптодорова след наложените от САЩ санкции по закона „Магнитски“ на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

 

 

 

„Ако наистина искаме да дезинфекцираме живота си, трябва да я разградим. ГЕРБ, а не ДПС трябва да се опасяват повече от случващото се, защото те толерираха конструкцията „Пеевски“.

 

 

 

„Санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България, имат земетръсен ефект, но те не са изненадващи“, допълни Поптодорова.

 

 

Тя отбеляза, че решението за санкциите не е някакво внезапно хрумване, а резултат на дълго проучване.

 

 

 

„Бяхме предупредени, но както винаги не внимаваме в предупрежденията, които идват и от Вашингтон, и от Брюксел, и от Венецианската комисия. Тези предупреждения се осъществиха“, отсече посланик Поптодорова.

 

 

 

 

ФрогНюз припомня, че през последните няколко месеца в действителност проблемът с корупцията и името на Пеевски присъства в редица доклади. Подобни становища имаше от Европейския парламент, Венецианската комисия, а не един и два доклада отбелязват с притеснение липсата на борба с корупцията и проблемни зависимости.

 

 

 

Тя припомни, че още в първата си публична лекция у нас, пред Атлантическия клуб американският посланик Херо Мустафа заяви, че със зъби ще се бори с корупцията.

 

 

 

„Поредица американски посланици в София са алармирали своите администрации и са намирали съответния начин да го подсказват и на българските правителства, че у нас има проблем с корупцията и върховенството на закона. Настъпи мигът, в който чашата преля. Свързано е и с един прозорец, който се отвори – да се извършат истински промени в определени системи на управление в България“, каза Поптодорова.

 

 

 

 

Тя бе категорична – по много и съвсем заслужени причини Пеевски се е превърнал в еманация на всичко най-порочно, най-престъпно в българския политически, обществен, медиен и бизнес живот. Събрал е всички несъвършенства на живота ни от Прехода насам.

 

 

Според нея от тук нататък „нашето домашно е да вървим надолу, ако искаме в действителност да дезинфекцираме живота си“

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024