ОБЩЕСТВО

Руският хор „Турецкий“ към българското правителство: Спасибо!

Руският хор „Турецкий“ към българското правителство: Спасибо!

 

edd52a208c69da0a468a61d6df94c431

 

 

 

Легендарният руски хор „Турецкий“ благодари на българското правителство, че се грижи руснаците в България да живеят щастливо. Ансамбълът долетя от Москва и изнесе близо двучасов концерт в София пред паметника на Съветската армия, изпълнявайки песни, посветени на победата над нацизма.

 

 

 

На финала на проявата, на която присъстваха няколко хиляди фенове на Русия и на руската култура, създателят на хора Михаил Турецкий, развявайки българския трибагреник, призова присъстващите да аплодират българския кабинет.

 

 

 

 

 

Наред с емблематичните песни, които мъжкият хор „Турецкий“ и нежният вариант на ансамбъла в лицето на „Сопрано Турецкий“ изпълниха музикантите многократно наблегнаха на дружбата между България и Русия. От центъра на София Михаил Турецкий отправи послания за мир и любов по света.

 

 

 

Той сподели, че тазгодишното турне на хора, което преминава през редица европейски столици, цели да отдаде почит на всички сражавали се срещу нацизма и всички, които имат принос за победата. През 2021 г. се навършват 80 години от нападението на нацистка Германия над СССР на 22 юни 1941 г.

 

 

 

 

„На нас не ни трябва нова победа, защото тя имаше твърде висока цена. Русия, България ЕС, САЩ, Китай, Африка трябва да се обединим и никога повече да не допуснем да се разгори световна война“, заяви създателят на хора и получи бурните аплодисменти на присъстващите.

 

 

Страхотните певци от мъжкия и женския хор непрекъснато повтаряха на българите: „Русия ви обича“, „Русия винаги е с вас“ и „Москва поздравява София“.

 

 

 

Въпреки жегата и високите летни температури пространството пред паметника на Съветската армия, който някои десни политици искат да бъде съборен, се изпълни с много хора.

 

Те се включиха ентусиазирано и пяха заедно с руските певци известните руски песни „Катюша“, „Калинка“, „Смуглянка“, „Летят журавли“, „Ваше благородие“ и др.

 

 

 

Концертът започна с химна на Европа „Ода на радостта“ и завърши с „День Победы“, като тази песен бе изпълнена от всички присъстващи. Преди финалната песен хор „Турецкий“ поздрави специално българите с песента на  Емил Димитров „Моя страна, моя България“.

 

 

 

Легендарният ансамбъл вече няколко години обикаля Европа с турнето „Песни на победата“. Това е поредното гостуване на певците от „Турецкий“ в България.

 

 

Турнето минава през площадите на десетки европейски и азиатски столици и големи градове – не само у нас, то ще мине и през Париж, Мадрид, Любляна, Виена, Братислава, Ташкент и др. От 2018 до 2021 г. е обиколило площадите на 16 страни – и всеки концерт е помогнал за приятелството и културните връзки между световните столици.

 

 

 

 

Хорът на Турецкий е пял с руския президент Владимир Путин, като самият той често е посещавал техни концерти в Москва и в Санкт Петербург.

 

 

„Хорът на Турецкий“ е създаден от Михаил Турецкий през 1990 г. Уникалният формат и изпълнителското майсторство на неговите солисти, чиито вокален диапазон обхваща четири и половина октави са в основата на световния им успех, завладял най-големите концертни зали –  от Кремълския Дворец, до Роял Алберт Хол в Лондон, Карнеги Хол в Ню Йорк и още 100 зали в други страни.

 

 

Лупа бг

 

lupa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024