ОБЩЕСТВО

Тотална блокада на Съдебната палата до оставка на Гешев

Тотална блокада на Съдебната палата до оставка на Гешев

cdff6b4facfa07d8c8705b934f1d5fec-kyo-4610-compress90

 

 

 

Партиите на протеста организират пълна блокада на Съдебната палата в началото на следващата седмица, пише Lupa.bg. Целта на бунтарите е оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Недоволните от политиката на обвинител №1 са  решени да продължат окупацията, докато той не напусне поста, решени са планиралите събитието.

 

 

 

 

Организатор на радикалния бунт е гражданско сдружение „Боец”, но към тях се очаква да се включат, освен партиите на протеста, и различни неправителствени организации, както и „Правосъдие за всеки“.

 

 

Блокадата на храма на Темида ще подкрепи и „Демократична България”. Снощи в тв ефира, лидерът на ДБ Христо Иванов информира, че организацията му ще даде рамо на ефективния протест. „Ще подкрепим нашите приятели от „Боец” в действията им, обеща Иванов.

 

 

 

Шефът на Боец Георги Георгиев бил категоричен, че блокадата няма да бъде свалена, докато главният прокурор не си тръгне от пост №1 в правосъдието.

 

 

 

Възможно е крайната стъпка да предизвика стълкновения. Само в такъв случай полицията ще се намеси силово. Мнозина предполагат, че министър Бойко Рашков ще се стреми да бъде снизходителен, като се има предвид конфликта му с Гешев, чиято покана за разговор отхвърли преди ден.

 

 

 

 

Полицията може да се намеси, само ако има сблъсъци, но не е невъзможно да се разиграе екшън, в случай че се появят провокатори, а такива винаги се появявят и от двете страни, твърдят запознати с подобни протести.   

 

 

 

Вътре в сградата, за обществения ред отговаря съдебна охрана, а главният прокурор е охраняван от специално Звено за охрана. Полицията следи за случващото се навън, обясниха източници от МВР за Lupa.bg.

 

 

 

Още в първия ден на протеста пред Съдебната палата в сряда, след като бунтари нахлуха пред кабинета на главния прокурор с призиви за оставка, се чуха призивите за пълна окупация на сградата.

 

 

 

 

Новото недоволство пламна след акцията на прокуратурата в МВР, при която бе задържан шефа на сектор „Културно-исторически ценности” в ГД „Национална полиция” Ангел Папалезов.

 

 

Лупа бг

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024