Политика

Човекът взе парите: 25 фирми са прибрали 182 милиона от „Автомагистрали“ за нищо

Човекът взе парите: 25 фирми са прибрали 182 милиона от „Автомагистрали“ за нищо

МРРБphpj1bpnc_559x345

 

 

 

 

25 фирми са получили 182 милиона лева от държавното дружество Автомагистрали ЕАД за укрепване на срутища и свлачища, срещу които няма нищо.

 

 

За тях дори няма проекти. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е поканило на среща всичките фирми, към които е насочено щедрото държавно финансиране, но нито една от тях не се е отзовала.

 

 

 

Това стана ясно на пресконференция на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

 

 

„Общественият интерес към „Автомагистрали“ ЕАД е известен, към нас постъпиха множество сигнали, както от обществото, така и от комисията „Манолова“. Всички сте наясно на колко много места ние трябва да работим върху свлачища и срутища и укрепване на пътни платна. Извикахме на среща всички фирми, които са получили пари от дружеството, но нито една не се яви и нямам впечатления“, каза тя.

 

 

 

Комитова посочи, че за укрепвания са отпуснати 430 милиона лева, които първо са постъпили в регионалното министерство, от там в АПИ, а след това и в Автомагистрали ЕАД.

 

 

Дружеството „Автомагистрали“ е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. От тях е завършен само злополучният ремонт край Рилския манастир, при който скална маса затрупа и увреди чисто новия асфалт броени дни след като бившия премиер Бойко Борисов мина оттам и се възхити на „качествената работа“.

 

„Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен – това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева. 182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране“, обясни Комитова.

 

 

На въпрос от страна на Комитова какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, от Автомагистрали й отговорили, че контрактите са застраховани.

 

 

Именно заради раздаването на милиони без да има разрешение за строителство е било освободено ръководството на АПИ.

 

 

„Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж“, обясни министърът.

 

 

По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 3,4 или 5 години.

 

 

Освен това договорите са само за изготвяне на технически проекти, които трябва да се докарат до етап издаване на разрешително за строеж и осигуряване на материали и техника, но не и за самото укрепване. Комитова оцени такъв подход като нелогичен.

 

 

 

„Това е все едно да си купя мебелите преди още да имам апартамент“, каза министърът на регионалното развитие.

 

 

 

Тя отказа да коментира какви щети са настъпили за българската държава.

„Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други институции“, добави министър Комитова.

 

 

 

На въпрос за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени повече от два пъти за последните 4 години и че е необходима проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024