Русия

Русия съди Украйна в Страсбург

Русия съди Украйна в Страсбург

 

майдан1b4f49a6dc375dbc57c72f66689565c5

 

 

Руското правителство завежда дело срещу Украйна пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по множество въпроси, вариращи от насилие по време на антиправителствените протести на Майдана в края на 2013 и началото на 2014 г. до свалянето на полет MH17 през 2014 г., съобщава „Москва таймс“.

Завеждането на делото бележи първата по рода си междудържавна жалба на Русия до ЕСПЧ.

Руската Главна прокуратура публикува списък от 10 точки със спорни оплаквания срещу Украйна, включително:

– Жертви по време на размириците на Майдана в Киев, които доведоха до свалянето на проруския украински президент Виктор Янукович през 2014 г., както и цивилни жертви в седемгодишната война на Украйна срещу проруските сепаратисти.

– Смъртта на 298 души на борда на полет MH17 на Malaysia Airlines заради това, че Украйна не била затворила въздушното си пространство над военната зона. (Международни следователи установиха, че руска ракета „земя-въздух“ е свалила полет MH17 над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. Холандското правителство подаде рядка междудържавна жалба до ЕСПЧ срещу Русия миналата година.)

– Водната блокада на Крим след анексирането на полуострова от Русия след революцията през 2014 г. в Украйна. (Западните правителства наложиха икономически санкции на Москва за завземането на Крим, който все още е международно признат като украинска територия.)

– Загуба на живот по време на обстрел на руски погранични райони, нападения срещу руски дипломатически мисии в Украйна, дискриминация срещу руски компании и рускоезични украинци, както и отказ за предоставяне на правна помощ на Русия за разследване на предполагаемите престъпления.

– Потискане на свободата на словото и преследване на дисиденти чрез забрани на средства за масова информация и интернет платформи, както и обезправяване на жителите на разкъсаната от война югоизточна част на Украйна.

Страните много рядко водят дела срещу други страни в базирания в Страсбург съд, като в почти 70-годишната история на съда са подадени само 24 т. нар. „междудържавни молби“. Експерти посочват, че ЕСПЧ е започнал да регистрира все по-голям брой междудържавни дела през последната година, като делата на Украйна и Грузия срещу Русия са допуснати или са получили решение по съществото на казуса досега през 2021 г.

Руската прокуратура подчерта, че се стремяла да „възстанови мира и хармонията в Украйна“ с делото пред ЕСПЧ.

„Искът има за цел да привлече вниманието на Европейския съд и на цялата световна общност върху грубите и систематични нарушения на правата на човека от украинските власти“, отбелязаха от руската прокуратура.

Руското външно министерство настоя, че очаква „безпристрастно и неполитизирано“ разследване на доказателствата от съда.

Константин Косачев, заместник-председател на горната камара на руския парламент, заяви, че делото щяло да „отрезви много украински лидери и войници, както и техните европейски покровители“. Други експерти и депутати заявиха, че жалбата на Русия щяла да послужи като „лакмусов тест“ за обективността на съда.

Русия е тотален лидер по брой на висящите дела в ЕСПЧ сред 47-те страни членки, които попадат под юрисдикцията на съда, което представлява около една четвърт от около 60 000 висящи дела.

 

Лупа бг

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024