Политика

Асен Василев: Да, отказах да съм вице на Николай Василев

Асен Василев: Да, отказах да съм вице на Николай Василев

 

phpme8nqf_559x345

 

 

 

„За мен постовете никога не са били важни и не са самоцел. Причината да откажа на „Има такъв народ“ е , че имам принципни различия по политиките, които според мен е добре да се провеждат от един редовен кабинет. От там нататък всичко е второстепенно и няма значение.

 

 

 

 

Това заяви служебният финансов министър, в отговор на медиен въпрос защо е отказал предложение на ИТН да бъде вицепремиер в проекто кабинета на партията, спечелила изборите.

 

 

 

„Аз мисля, че ясно изразих какви са правилните политики- балансиран подход към бюджета, широка дискусия за еврозоната, и също така са свързани с продължаващ акцент върху спирането на мръсните пари в икономиката и затягане на всички кранчета“, каза още Василев. И добави, че има различия за мръсните пари в икономиката по-скоро в това дали те трябва да са най-големия фокус на работата или да се случват рутинно.

 

 

 

 

 

По повод твърдения на брифинга на „Има такъв народ“, че има различия  по повод  влизането ни в еврозоната и Василев има известни задръжки, финансовият министър поясни: „Мисля, че трябва да си продължим техническата подготовка, така че към определената дата 1 януари 2024 г. да бъдем готови“.

 

 

 

Той повтори, че като служебен министър не смята, че трябва да прави политика. И препоръча на редовния кабинет да проведе широк обществен дебат по темата, за да се препотвърди намерението и обществото да вземе информирано решение. Той подчерта, че няма опасения от факта на самото влизане, но трябва да се направи информиран дебат, за да могат хората да знаят в детайли какво предстои.

 

 

 

Василев отхвърли и обвиненията към него по повод становището на България за глобалния данък. Преди това той подчерта, че не трябва да се променят данъците. И повтори: „Това, което направихме е за компании с обороти над 750 млн. евро да се облагат с минимална данъчна ставка 15%. Изразили сме предварителна позиция, че това би било приемливо. Имаше събиране на което 139 държави трябваше да кажат дали е приемливо. Това не е обвързващо за страната по никакъв начин“.

 

 

 

 

По повод проверката на шефа на НАП Румен Спецов, Василев отново повтори, че е поискал прокуратурата да провери казуса, тъй като ако това стане от отдел „Инспекторат“ към приходната агенция, ще бъде посрещнато с недоверие и като „опит за замитане на следи“.

 

 

 

Лукойл минава в режим да работи грубо казано на ишлеме, което значи, че ще плаща данък печалба всяка година, заяви служебният финансов министър Асен Василев в интервю за „Дневник“.

Той уточни, че това е решение на компанията, което се въвежда със задна дата от 1 януари т. г.

 

 

 

 

„Това, което успяхме да направим, е че най-накрая се разсекретиха двата ревизионни акта, от Лукойл се съгласиха. 535 милиона са събраните данъци вследствие на двете ревизии – с тях е намалена загубата в бюджета“, коментира Асен Василев.

 

 

Според него не трябва да се пипат данъците преди да се ревизира разходната част в здравната система.

„Данъците ни са добре структурирани и трябва да останат така. Що се отнася до здравната система, очевидно има проблеми в разходната част. Не трябва да се пипат данъците преди разходната част да се ревизира“, каза Асен Василев.

Той смята, че когато се оправи разходната част, ще се окаже, че здравните средства са достатъчни и дори в излишък.

По думите му демографската структура в България е изключително тежка, защото 1 милион българи в чужбина не плащат вноски за пенсии.

 

 

 

„В момента този дефицит се попълва от данъците в хазната и имаме достатъчно постъпления да попълнят този дефицит“, коментира финансовия министър.

 

 

Асен Василев заяви, че поради преизпълнение на приходите в бюджета, благодарение на действията на НАП и митниците, до края на годината се очаква да има милиард и половина лева излишък в бюджета.

 

 

 

„Когато актуализацията на бюджета е готова, ще я внесем в парламента, когато бъде свикан той. Оттам нататък те ще преценят какво да правят“, коментира Асен Василев.

 

 

Според него едва след 2024 година ще може да се говори за балансиран бюджет.

 

 

 

Попитан дали би участвал като непратийно лице в бъдещ кабинет, Асен Василев заяви:

 

 

 

„Ако има съгласие по програмата и действията, ако има съгласие относно спирането на теча на пари, не виждам защо не. Ако тези неща не са налице, аз нямам място в едно правителство.“

 

 

По думите му в експертно правителство всеки човек идва със собствена визия и екипа, с който иска да работи.

„В политическо правителство всичко това е въпрос на баланси и договорки. Тази среда не е за мен“, категоричен бе Василев.

 

 

 

Лупа бг, Дневник, Оф нюз

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024