Политика

Елена Йончева: Разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено

Елена Йончева: Разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено

Елена Йончева: Разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лузон Кановас изпрати днес официално писмо до Елена Йончева, евродепутат, в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването по т.нар. случай „Барселонагейт“.

 

 

 

От предоставения отговор става ясно, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти.

 

 

 

В писмото се посочва,  че  на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.

 

 

 

 

 

 

 

 

В писмото изрично се уточнява, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.“

 

 

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях.

 

 

 

 

 

 

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая „Барселонагейт“, след като журналистическо разследване откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов.

 

 

Разследването за „Къщата в Барселона“ в Испания НЕ е прекратено! Това написа и ГД БОЕЦ в страницата си във Фейсбук.
Ето какво написаха още от движението:
Като вносители на сигнала в Каталунската антикорупционна прокуратура, БОЕЦ уведомяваме българските граждани, медии и институции за следното:
Проведена е среща между представители на каталунската прокуратура и представител на Специализираната прокуратура в България, на която от испанска страна са предоставени документи и материали по компетентност касаещи установените факти за разследване на произхода на средствата. Така нареченото „предикатно“ престъпление. Това разследване е ПРЕКРАТЕНО от Гешев и българската прокуратура!

Каталунската антикорупционна прокуратура продължава с действия по разследване на сигнала и установените данни за пране на пари, данъчни и финансови престъпления, в които са замесени български граждани. Сред тях, визиран персонално в сигнала е и Бойко Борисов. Установени са неоспорими доказателства за разходи, които не се кредитират и оправдават от официалните доходи на разследваните физически и юридически лица, които са обект на разследването.
БОЕЦ ще информираме, както и винаги сме го правили за всяко развитие по случая.

Припомняме, че по казуса „Къщата в Барселона на любовницата на Бойко Борисов“ и свързаните с нея лица, усвоили по различни проекти милиони евро европейски средства внесохме сигнал и до Европейската прокуратура, който е на вниманието на Лаура Кьовеши. БОЕЦ считаме, че именно по тази схема „аз на вас, вие на любовницата ми“ е финансирана сделката за купуване на къщата и магазина в Барселона. Само че, в края на веригата европейските (каквито сме и ние) данъкоплатци плащат цената.

Предизборните фалшиви новини и лъжи трябва да бъдат разобличавани!

 

 

Източник: Офис на Елена Йончева и БОЕЦ

 

 

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024