ОБЩЕСТВО

Кунчев: Това са последните спокойни дни за България! Най-опасното К-19 нещо у нас е…

Кунчев: Това са последните спокойни дни за България! Най-опасното К-19 нещо у нас е…

 

980x551_1603433168

 

 

 

„Няма опасност за Бургас заради кораба, който пламна от К-19. Все още не е ясно дали моряците са заразени с Делта варианта на коронавируса, но след няколко дни ще знаем“ – това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

„Чудесна е ситуацията в България – все още, но може би така ще е последна седмица.

 

„Има смяна на тенденцията в разпространението на коронавируса. Очевидно е, че спадането на случаите в България спря, всеки трети е заразен с Делта варианта. Много бавно и постепенно те ще се увеличават случаите през този месец и доста по-бързо през август.“

 

Данните от последните дни го доказват. От август може да очакваме още по-голямо увеличение на заболеваемостта“, поясни още доц. Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

 

 

 

 

„Не съм оптимист за това, което ще се случи в България. При 16% напълно имунизирани, който е най-ниският в Европа, последствията у нас ще са притеснителни“, предупреди той и уточни, че ще има много новозаболели, смъртни случаи и проблеми в здравните заведения.

 

 

 

По думите му перспективата пред Европа обаче е много лоша. Четвъртата вълна започва да засяга все повече страни.

 

 

Причините за поредната идваща К-19 вълна са две.

 

 

Първо – при всяка проява на нов вариант му се дават „допълнителни предимства“.

 

 

Второ – има вълна дори и в страните, където има много ваксинирани. Има голяма смъртност и се измести възрастовата група, която се засяга. В Кипър най-засегнати са децата от 8 до 11 години“, поясни главният държавен здравен инспектор.

 

 

 

„Общата настройка, е че проблемът мина и вече живеем спокойно. Най-опасното за мен е лъгането – някой да си направи тест, да му излезе положителен и да не каже“, допълни доц. Кунчев.

 

 

Според него, ако се спазват ограничителните мерки при граничния контрол, може да се забави разпространението на Делта варианта, който вече доминира в над 50% от случаите в Европа.

 

 

Според него въпрос на политически и обществен дебат е да се реши как да се реагира оттук нататък – дали да има привилегии за ваксинираните, дали да бъде въведена задължителна имунизация за здравните работници и персонала на социалните домове и центрове.

 

 

Ако продължим да сме последни по ваксинация, ще се сблъскаме с най-тежката вълна. Виждате какви мерки се прилагат в други страни – неваксинираните медицински лица се принуждават да излизат в неплатен отпуск или им се казва, че няма да работят с пациенти, ако не се имунизират“, даде пример главният здравен инспектор.

 

 

По думите му в момента 30% от случаите, регистрирани у нас са на Делта варианта и този процент бързо ще расте, тъй като е високозаразен.

 

Блиц, БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024