ОБЩЕСТВО

Мангъров: Задължителното ваксиниране е фашизъм

Мангъров: Задължителното ваксиниране е фашизъм

МАН560x315
Проф. Пенка Петрова и доц. Атанас Мангъров в остър спор за възможността за задължителна ваксинация против коронавирус у нас.
Според проф. Петрова, която е директор на Института по микробиология към БАН, някои групи като медицинските работници трябва да подходят по-отговорно към имунизацията, защото според нея не може да си позволим да загубим повече от тях.

 

Тя уточни, че за да няма дискриминирани, в някои страни се предвижда за отказалите се медици от ваксинация да си вземат неплатен отпуск. Според доц. Мангъров обаче това е недопустимо.

 

 

„Аз не съм антиваксър, но COVID ваксините са скоро разработени и много важен момент е, че трябва да се подпише информирано съгласие при имунизация. Т.е. фирмата производител се освобождава от отговорност. Това е притеснителното, а задължителното ваксиниране е фашизъм“, каза доц. Атанас Мангъров, директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница.

 

 

Според проф. Петрова обаче само ваксините ще ни предпазят от пандемията.

 

 

„Те не са набързо приготвени. По РНК технологията се работи над 20 години. Фирмите, които ги произведоха, бяха много напред. Освен това следващите вълни на „Делта“ варианта ще поразят най-много неваксинираното население. В Израел и Великобритания не е завършена напълно ваксинацията и затова има много случаи и рестрикции в момента“, каза Петрова.

 

 

Мангъров пък бе категоричен, че ако ваксинацията стане задължителна, ще е първият излязъл да протестира.

 

 

Такова недоволство има и в ред страни в ЕС. Протести има в Италия, Франция и Гърция заради ограниченията и задължителните ваксини. Повече от 150 000 души протестираха във Франция. В Италия недоволството е предизвикано заради решението на правителство от 6 август да се въведе достъп до обществени места единствено на хора, които имат „зелен сертификат“. В Гърция искат оставката на премиера Мицотакис.

 

Гласове, Би ти ви

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024