Политика

Министърът на енергетиката уволни ръководството на БЕХ

Министърът на енергетиката уволни ръководството на БЕХ

 

20210527122400_img_8365

 

 

Служебният министър на икономиката Андрей Живков уволни ръководството на Българския енергиен холдинг. Живков е прекратил правомощията на всичките пет членове на съвета – Валентин Николов, Иван Андреев, Диян Димитов, Стелиан Коев и Александър Църноречки, става ясно от прессъобщение на  енергийното министерство. Петимата са освободени с основание тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения.

 

 

Пред БНР от енергийното министерство уточниха, че причините за уволнението на ръководството на БЕХ са липсата на резултати по искането на министъра да бъде освободено ръководството на „Булгартрансгаз“. Членовете на борда на директорите не се освобождават от отговорност.

 

 

 

До отстраняването на членовете на БЕХ се стигна след съпротива на холдинга да смени ръководството на „Бултартрансгаз“ заради установени нарушения при строителството на „Балкански поток“. Проверка на КЕВР потвърди, че газовото дружество не е искало предварително одобрение от регулатора за сключването на строителните договори и взимането на банкови заеми за покриване на плащанията по тях. Покрай проекта задлъжнялостта на „Булгартрансгаз“ е скочила от 4 млн. на над 2,6 млрд. лв. БЕХ взе решение, с което задължи надзорът на „Булгартрансгаз“ да смени ръководството на компанията, но според министерството решението остава неизпълнено.

 

 

 

Остраняването на членовете на борда на енергийния холдинг става броени дни след вписването им след проведените в края на мандата на предходния кабинет консурс за нови управли на публичните предприятия. Като нови членове на борда на БЕХ временно до провеждане на конкурс влизат Мария Велкова, Веселина Канатова – Бучкова, Ива Петрова и инж. Пламен Дилков и Антон Симеонов. Те ще заемат постовете за максимум 6 месеца.

 

 

 

Мотивите за освобождаването ми са несъстоятелни, обяви пред Би Ти Ви отстраненият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг Валентин Николов, който преди това беше депутат от ГЕРБ. По негови думи се правят опити да се овладеят дружествата.

 

 

 

„Имам сигнали и то обективни за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и те съответно ако не овладеят холдинга. Има и политическа цел. Много е атакуван министърът за това, че е безгръбначен – и реши да покаже гръбнак“, смята бившият вече шеф на БЕХ.

 

Сега

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024