ОБЩЕСТВО

Не отивайте там без резервация! Южното Черноморие претъпкано, главоломен скок на цените

Не отивайте там без резервация! Южното Черноморие претъпкано, главоломен скок на цените

plaj

 

 

 

Не тръгвайте на море, ако нямате резервация, предупреждават туроператори. Морските градчета по Южното Черноморие са пълни почти на 100 %, а цените на нощувките са се покачили от началото на юли с близо 20-30%, след като е отчетен засилен интерес към родното море.

 

 

 

„Сезон 2021 година може да бъде дефиниран като сезонът на индивидуалния туризъм, независимо дали за пазар България, или за чуждестранния пазар. Наблюдава се по-слаба тенденция на организирания туризъм от страна на туроператорските фирми”, казва Христина Славова от Бургаската туристическа камара, цитирана от БГНЕС.

 

 

Туроператори определят това лято като сезонът на индивидуалните туристи, пише dnes.bg.

 

Именно тази тенденция резервациите да стават на рецепция, а не организирано оскъпява и почивката.

 

„Интерес представлява, че имаме датчани, холандци, което прави пазара ни доста цветен. При пълна база и при оставащи 10% е напълно нормално да завишиш леко цената, това е световна практика”, казва хотелиерът Георги Тръпков от Поморие.

 

Повишение на цените с близо 20-30% има не само в малките, семейни хотели, но и в големите затворени комплекси.

 

„В момента, ако запишете, ако намерите въобще пролука да запишете някоя свободна стая, цените са по-високи, но като средна цена сме около 10% под 2019 година в момента. Между 20-30% сме повишили цените от 5 юли“, казва Ирина Джендова – мениджър на петзвезден комплекс.

 

А на плажната ивица по Южното Черноморие е истински сървайвър да си намериш свободен шезлонг. Още в ранни зори първа линия е резервирана с нахвърлени хавлии.

 

 

„Има много руснаци тази година, които си поставят кърпите през нощта. В петък, събота и неделя се изсипват много хора и ако дойдеш в 10 часа определено не можеш да си намериш никакво място препълнено е“, споделя Станислава Митова, която е на почивка в Поморие.

 

 

 

Тарикати превзеха и плаж Арапя. Вместо да стават преди изгрева, за да си гарантират сянката, като истински потомци на бай Ганьо те използват хитринки – мятат по една хавлия на шезлонга, разкри Деница Луканова. Тя е изпратила снимки за рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия. 

 

 

 

„Намирам се на плаж „Арапя“ и за втора поредна година ставам в 5:00 часа, за да запазя чадър и шезлонг за семейството си. Ставам в 5:00 и стоя до 8:30 часа плътно на плажа, за да изчакам да заплатя таксата. А тази година дори и в 5:00 да отида на плажа, почти няма свободни места, защото някой от през нощта е хвърлил по една хавлия и по този начин си гарантира място!“, споделя Луканова.

 

 

 

„Това не е нормално и не е почивка. Чувам, че това е масово по българското Черноморие, но този плаж беше почти необитаем, а сега вече е претъпкан и няма място“, добавя тя.

 

 

„Как така си запазват места по този начин, как тези, които стопанисват плажа, дават тези места? Дано да намерите време да проверите точно тук на Арапя, защото беше прекрасно място, а вече няма да повторя, ако нещата останат така“, споделя жената.

 

 

 

Това с хавлиите е стара тактика и я има навсякъде, коментира водещата на „Здравей, България“ Мира Иванова.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024