Политика

Първите 9 законопроекта са факт, искат изслушване на Гешев

Първите 9 законопроекта са факт, искат изслушване на Гешев

 

проектиe3099148c406922f1c5df3dc17af2983

 

 

 

Първите внесени законопроекти в деловодството на НС вече са факт. Депутатите от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвижда преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева.

 

 

Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Увеличава се заплащането на личните асистенти.

 

 

А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

 

 

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

 

 

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване. 

 

 

Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Целият офис на „Изправи се БГ“ е подслушван незаконно месеци наред. Това обяви лидерът на партията в парламента Мая Манолова. Тя обясни, че има доказателства за това.

 

„Ще настояваме цялата истина за този позор да излезе наяве.“, увери Манолова. И обясни, че не са открили подслушвателни устройства. „В списъка с хора, чиито разговори са прихващани фигурира и моето име, но там са имената на още десетки хора. Тази информация сме я предали в МВР. Трябва да се направи една истинска проверка“, разкри тя. 

 

 

Мая Манолова даде висока оценка на по-голямата част от министрите от служебния кабинет и ги похвали за работата им. „Те дадоха висок стандарт за това как трябва да се работи в интерес на гражданите, а не в интерес на икономически или политически кръгове. Следващото правителство ще е поставено пред предизвикатслетвото да държи летвата високо вдигната. Всъщност и хората харесват служебните министри, защото оправдаха очакванията на българските граждани“, каза председателката на „Изправи се БГ!“.

 

 

 

Парламентарната група на Манолова е готова за преговори с ИТН за подкрепа на следващо правителство, но при няколко условия. На първо място ще търсят пресечни точки по темите за доходите, пенсиите и подкрепата за бизнеса.

Снимка: Агнес Методиева

 

 

Лупа бг

 

lupa.bg

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024