Политика

Първи редовен работен ден за 46-ото Народно събрание. Продължава изчегъртването

Първи редовен работен ден за 46-ото Народно събрание. Продължава изчегъртването

 

1626930998

 

 

Първи редовен работен ден за 46-ото Народно събрание. Депутатите са си поставили амбициозен дневен ред.

По предложение на „Демократична България“ народните представители ще обсъдят идеята за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата в страната.

 

 

Митева ще предложи депутатите да нямат лятна ваканция.

 

 

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ настояват Бюрото за защита на свидетелите да се прехвърли от главния прокурор към министъра на правосъдието.

 

 

Народното събрание ще обсъди и създаването на три временни комисии, а именно ревизия на управлението в последните 5 години, казусът „Росенец“ и комисия, която да проучи сигналите за полицейско насилие на протестите срещу кабинета „Борисов-3“.

 

 

 

 

Вчера, в първия рработен ден, бяха внесени и първите  законопроекти в деловодството на НС.

 

 

Депутатите от БСП и  „Изправи се БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието, както и на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. – 889,90 лева. Предлаганото от коалиция „Изправи се БГ! Ние идваме!“ преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец. Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 та година, това означава, че 75 на сто от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии.

 

 

Предлага се още помощ от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева . Средствата вече получиха тези, които са с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева, колкото е линията на бедност. Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало допълнителни 88 милиона лева. Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните. Увеличава се заплащането на личните асистенти. А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.

 

 

От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

 

 

 

Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024