Политика

Стоян Денчев: Доган вече не раздава порциите, никой не е бабувал за създаването на ИТН

Стоян Денчев: Доган вече не раздава порциите, никой не е бабувал за създаването на ИТН

 

prof-stoan-denchev-dogan-veche-ne-razdava-porciite-1

 

 

 

„Не е възможно да стане правителство без диалога, който е очакван от всичко останали политически сили в парламента“.

 

 

 

Това заяви пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, бивш посланик, работил е в правителствата на Филип Димитров, Димитър Попов и Любен Беров .Той е бивш служител на „Мултигруп“ и дългогодишен ректор на Университета за библиотекознание и информационни технологии.

 

 

 

Според него не е коректно определението за „Има такъв народ“ като „партия на протеста“, защото те не са били там. Според него би могло Слави Трифонов елегантно да махне това определение и да каже, че са партия на промяната.

 

 

 

 

Според Денчев, Слави може да припознае партии като „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън!“, а защо не и на БСП, ако те пожелаят да се присъединят по определени политики.

 

 

 

Трифонов би могъл да предложи политическа листа на възможните действия, които едно негово правителство, наложено от него в диалог с политически формации, които той да припознае като партии на промяната. Не да сглобяват коалиция на политическа основа, а да направят сдружение за съвместни действия за постигане на конкретна цел, а тя е съставяне на правителство“.

 

 

 

Денчев се надява да бъде съставен управленски кабинет от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

 

 

 

„Чисто автентичен акт е създаването на партията „Има такъв народ“ и надали някой ѝ е бабувал. … Като гледам списъка на т.нар. задкулисници, не виждам такъв човек, който би могъл да повлияе на Трифонов в тази посока – да му чертае планове как да създаде тази партия и по какъв начин тя да оперира в публичното пространство и в обществения живот на държавата, това е недопустимо за самия Слави, доколкото го познавам. … Чувал съм твърденията, че Делян Пеевски финансира ИНТ, но не смятам, че това е вярно“, каза Денчев.

 

 

 

 

Относно хипотезата, че с действията си Трифонов трасира пътя към правителство на „Демократична България“, той изрази съмнение.

 

 

„Ако не успеят ИТН и ГЕРБ да съставят правителство, едва ли президентът ще даде проучвателния мандат на ДБ, по-вероятно е да го даде на БСП и коалиция“, каза Денчев. По думите му „витае във въздуха“ недобра координация между Слави Трифонов и Румен Радев.

 

 

 

„Това пролича в изказването на премиера Стефан Янев, който без да назовава партия, критикува действията на ИТН по отношение на възможността за съставяне на правителство и налагане на правителство по силов начин“.

 

 

 

Президентът има интерес от съставяне на действащо правителство, което да замени назначения от него служебен кабинет. Контрапродуктивно щяло да е президентските избори да са организирани от служебното правителство.

 

 

 

ДПС би могло да промени своето поведение спрямо Румен Радев и да решат да го подкрепят за втори мандат, допусна Денчев. По думите му всичко е въпрос на време. Относно репликата на почетния председател на ДПС – Ахмед Доган, че той раздава порциите, Денчев смята, че вече не е така.

 

БНР, Факти бг

Политика

More in Политика

dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024