Политика

СУПЕРИЗНЕНАДА: Вижте кои са фаворитите за президент в % сред феновете на Демократична България

СУПЕРИЗНЕНАДА: Вижте кои са фаворитите за президент в % сред феновете на Демократична България

 

phprrcwhj_559x345

 

 

Колосален сюрприз във връзка с президентските избори са на път да поднесат на лидера си феновете на „Демократична България”.

 

 

 

От онлайн анкета, пусната на Фейсбук страницата на „Демократична България – привърженици”, става ясно, че огромна част от гласувалите предпочитат кандидатът за държавен глава на ДБ да бъде… Румен Радев. 

 

 

Въпросът, зададен от Свилен Стойчев, е формулиран така: „Кой смятате, че трябва да бъде кандидата за Президент на „Демократична България“?

 

 

 

С около 530 гласа до момента води Командира Иван Костов. „Ако издигнете Иван Костов, вече сте загубили”, гласят обаче коментарите във форума. Плътно след него на второ място се нарежда настоящият президент Румен Радев – до момента той получава около 470 гласа.

 

 

На трето място – с по-малко от 200 гласа, се нарежда дипломатът Стефан Тафров. Любимият на десните магистрат Лозан Панов пък заема четвърта позиция с около 100 души, гласували за него. Интересното е, че лидерът на формацията Христо Иванов засега е класиран на пето място – с около 80 гласа.

 

 

 

Някои от привържениците на тъмносините пък са харесали за президент спрягания за премиер Кирил Петков. Сред номинациите има и доста екзотични предложения.

 

 

15 души например са си харесали Ицо Хазарта, 10 – Ружа Игнатова, двама – Йоло Денев и Къци Вапцаров, един – Луна. До късно снощи номинации имаше и Ахмед Доган, но днес тази кандидатура вече беше изтрита от анкетата.

 

 

 

Според социолози тази анкета всъщност представлява опипване на общественото мнение – дали електоратът на ДБ би приел идеята партийното ръководство на тъмносините да подкрепи Румен Радев за втори мандат.

 

 

 

 

„Имаме съдбовната отговорност да излъчим правителство. Служебният кабинет не е трайно решение“, заяви съпредседателят на коалиция „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев.

 

 

 

„Фокусът ни сега е върху първия мандат, който се пада на ИТН. Сега ни предстоят разговори. Темата за персоните няма да стои. Има обаче два важни въпроса – каква е парламентарната конфигурация, която ще излъчи правителство, както и какви ще са действията за постигане на промяната“, коментира Иванов.

 

 

 

Той заяви, че „плаващите мнозинства много бързо се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко потъва. Виждали сме го“.

 

 

В зависимост от преговорите по основни теми „Демократична България“ ще реши каква роля ще заемат в 46-НС – на коалиционен партньор, на  партньор или на опозиция.

 

 

 

„Няма да дадем подкрепата си на всяка цена. Ние представляваме 350 хил. избиратели“, допълни Иванов и подчерта, че основните приоритети на коалицията трябва да бъдат и сред приоритетите на ИТН, за да ги подкрепят.

Румен Радев поздрави „Демократична България“ за това, че са успели да разширят подкрепата, която получават, както и че са водили активен диалог с избирателите по време на предизборната кампания.

 

 

 

 

Радев припомни и препоръките на Европейската комисия за реформи в съдебната система, както и необходимостта от реформи в БЕХ.

 

 

 

 

„Тези реформи не могат да бъдат извършени от служебен кабинет. Изисква се активно правителство“, подчерта Радев. Президентът приветства готовността на „Демократична България“ за диалог с „Има такъв народ“ за съставяне на правителство.

 

 

 

 

Силно се надявам да се намерят общите пресечни точки , за да съставим по най-бързия начин правителство, заяви още Радев.

 

 

 

 

Президентът обаче подчерта: „Аз не искам кабинет на всяка цена“. Допълни, че това е отговорност на политическите партии. Той призова разговорът за нови предсрочни избори да се водят едва след като са изчерпани всички възможности за диалог между партиите.

 

Лупа бг, Оф нюз

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024