Политика

„Тренд“: Интрига до последно за победителя в неделя, гласовете от чужбина решават четвъртото място

„Тренд“: Интрига до последно за победителя в неделя, гласовете от чужбина решават четвъртото място

 

phprxa5ss_559x345

 

 

 

Регистрираната в последните два месеца тенденция на ерозия в обществената подкрепа към ГЕРБ и лек ръст спрямо „Има такъв народ“ се задържа в хода на предизборната кампания. Вследствие на този тренд, партията на Трифонов (21,3%) повежда с минимална преднина пред ГЕРБ (20,5%).

 

 

 

Това показват данните от проучване на Тренд, проведено между 3 и 7 юли.*

 

 

 

Победата до голяма степен ще бъде решена от избирателната активност, като при по-ниска активност ГЕРБ ще има по-голяма относителна тежест, заради твърдия и мобилизиран електорат, докато при по-висока активност „Има такъв народ“ може да увеличи разликата си заради по-голямата електорална периферия, с която разполага.

 

 

 

БСП стои на твърда трета позиция с 15,9% от гласуващите, като това прави сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. 

 

 

 

В хода на предизборната кампания Демократична България (12,4%) регистрира ръст в подкрепата си, отделяйки се на малко над 1% от конкурента за четвъртото място в лицето на ДПС (11,3%). Тъй като и двете формации разполагат с електорален резерв в чужбина, който няма как да бъде отчетен в проучването, гласовете извън България могат да се окажат решаващи за четвъртото място.

 

 

 

Коалицията „Изправи се! Мутри вън“ с голяма степен на вероятност ще има парламентарно представителство в следващото Народно събрание, като 5,1% от всички, заявяващи, че ще гласуват, декларират, че ще ги подкрепят. Около 4%-вата бариера стоят и Български патриоти (ВМРО, Воля и НФСБ), като влизането им в парламента ще зависи от мобилизацията в последните дни на предизборната кампания. 

 

 

 

Под парламентарната бариера, но с лек ръст в рамките на кампанията, е партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ (3,1%). Формацията около Васил Божков „Българско лято“ регистрира подкрепа от 1,6% от всички заявили, че ще упражнят правото си на глас на 11 юли. Коалицията около Жан Виденов събира 0,8% подкрепа.

 

 

 

 

51% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас. Очакваната избирателна активност в страната е малко над 3 милиона. 

––––––––––––-

* Проучването на „Тренд“ е по поръчка на Nova Broadcasting Group. Реализирано в периода между 3 и 7 юли 2021 г. чрез интервюта „лице в лице“ сред 1002 души на възраст 18+.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024