Политика

ЦИК: Няма забавяне в обявяването на резултатите от изборите

ЦИК: Няма забавяне в обявяването на резултатите от изборите

МАТЕВА560x315
„Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента“. Това заяви за БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева, след като по–рано днес от ГЕРБ обявиха, че вотът в чужбина е опорочен и поискаха оставката на ЦИК.
 

 

„Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента“, каза за БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

 

 

„За да стане това обаче трябва да бъде извършено повторно въвеждане в ЦИК на всички секционни протоколи. За целта трябва още две районни избирателни комисии да дойдат и да предадат резултатите в ЦИК. При сравняване на базата данни на въведените протоколи в ЦИК в страната и в ЦИК извън страната, и повторното въвеждане в ЦИК, ако има някакви неточности и очевидни фактически грешки ЦИК взема решение по всеки един протокол поотделно остановава каква е базата данни и едва тогава сме готови да обявим резултата и да качим сто процента обработени данни“.

 

 

Матева смята, че в ЦИК са се справили така, както и в предишни години, тъй като вчера към 17,50 бяха обработен всички комисии а те са близо 800.

 

 

„Разбирам, че на някои места се е наложило да чакат колегите, но в крайна сметка, за да пристигнат документите, те минават през един защитен канал, като в ЦИК се създава временен пункт, в който работят служители на ДАНС, които предават документите, разпечатват ги отиват в информационно обслужване“, каза говорителката на ЦИК.

 

 

 

Матева заяви, че не може да коментира искането за оставка. „Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога до сега не е имало толкова бърза обработка на резултати“, каза тя.

 

 

 

От ЦИК уверяват, че ще обявят официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

 

БНТ, Гласове

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024