Политика

ГЕРБ представи проектокабинет, „за да сравняват хората“, минути преди връщане на мандата

ГЕРБ представи проектокабинет, „за да сравняват хората“, минути преди връщане на мандата

 

big_5

 

 

ГЕРБ представя проекта си за правителство на брифинг пред медиите.

„Кандидат за министър-председател, както знаете, съм аз“, обясни Даниел Митов. Съставът на проектокабинета е следният:

 

 

 

Вицепремиер: Томислав Дончев Вицепремиер и министър на вътрешните работи Румен Христов Вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева Министър на финансите Кирил Ананиев Министър на правосъдието Радомир Чолаков Министър на отбраната Христо Гаджев Министър на регионалното развитие Александър Иванов Министър на труда и социалната политика Деница Сачева Министър на образованието Красимир Вълчев Министър на здравеопазването Костадин Ангелов Министър на културата Любен Дилов Министър на околната среда и водите Ивелина Василева Министър на земеделието Десислава Танева Министър на транспорта Росен Желязков Министър на икономиката Жечо Станков Министър на енергетиката Делян Добрев Министър на спорта Красен Кралев Министър на туризма Деница Николова.

 

 

 

„Както винаги досега, осъзнаваме отговорността си. В този момент отговорността изисква да представим структура и състав на МС, въпреки че ще върнем веднага мандата, когато го получим“, заяви в началото на брифинга Десислава Атанасова от ГЕРБ.

 

 

 

„Бяхме свидетели на едноседмичен цирк с липсата на министър-председател, номинирани и оттеглени министри. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност, че единствено и само ГЕРБ осъзнава, че е важно в този момент да има управление на тази държава, каквото момента в липсва, а се чувства наплив за опозиция“, допълни Атанасова.

 

 

 

„До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председател на НС, за различните комисии, допълни Атанасова. Стигна се до парадокс, че ГЕРБ със своите 63 народни представители, беше изравнена с партиите по 30 и получили само 30 комисии“, допълни тя.

 

 

 

В 9,30 ч. кандидатът им за министър-председател ще получи от президента проучвателен мандат за съставянето на кабинет.

Многократно в последните седмици от ГЕРБ декларираха, че ще върнат веднага мандата на държавния глава и няма да предлагат състав и структура на кабинет.

 

 

 

Какво следва по процедура? След като вторият мандат бъде върнат от ГЕРБ, президентът има 7 дни, за да връчи третия. Ако и с третия мандат не се формира редовен кабинет – президентът, с един и същи указ, разпуска парламента и насрочва нови избори, в рамките на два месеца.

 

 

Държавата остава в ръцете на служебен кабинет, който обаче е с ограничени правомощия и трябва да организира новите избори.

 

 

Факти бг

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024