Политика

Кирил Петков за казуса с гражданството: Атака, която показва, че добре съм си вършил работата

Кирил Петков за казуса с гражданството: Атака, която показва, че добре съм си вършил работата

киро560x315
По-рано днес ПГ от ГЕРБ-СДС внесе искане в Конституционния съд, който да установи има ли противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев. Искането е свързано с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков, който даде коментар по казуса минути преди началото на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност.

„По моя казус с Канада искам да стане ясно, че това е атака. Доказва, че съм си свършил добре работата. Аз съм направил всичко, което е било в правомощията и възможностите ми като български гражданин. Когато ме поканиха за министър, първо, направих отказ с волеизявление, което е нотариално заверено”, обясни министър Петков.

 

Петков заговори и за „най-голямата мечта на ГЕРБ”. „Представете си да върнем старите управители на ББР и да продължат да раздават по 150 млн. Ако това им е голямата мечта, и на базата на това те се опитват да ударят под кръста с някакви такива действия… Другата им голяма мечта, аз съм сигурен, е да не бъда оттук нататък министър, докато не си взема документите. За съжаление, те ще дойдат съвсем скоро”, каза още той.

 

 

 

Според Кирил Петков не може административни актове на трети страни да предопределят участието на българи в управлението на България.

 

Той поясни, че чака Канада да върне документа, с който той се отказва от гражданството си.

По решение 15 от септември 1995 г. се казва: „поначало наличието на чуждо освен българско гражданство на едно пълнолетно дееспособно лице, е въпрос на собствен избор. Чуждото гражданство не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското. Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи възможно ли е Българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава. Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?„, каза още Кирил Петков.

 

 

Източник: NOVA TV

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024