Политика

Леви и десни заедно отложиха избора на нов управител на БНБ

Леви и десни заедно отложиха избора на нов управител на БНБ

БНБ560x315
Разумът надделя – солидно мнозинство в Народното събрание реши, че сега не му е времето да се кадрува във важна институция като Българската народна банка. Темата за избора на нов управител на БНБ се отлага до съставянето на редовно правителство, гласуваха депутатите.

 

По настояване най-вече на „Има такъв народ“  в дневния ред днес бе включена точка за приемане на процедурни правила за избора. Именно тя в крайна сметка бе отхвърлена.

 

 

 

Любопитото е, че този развой дойде след две аналогични предложения, внесени от депутати от „вражеските“ БСП и „Демократична България“. Логиката е на двете е, че не е редно фрагментиран парламент без ясна политическа отговорност да определя кой ще ръководи централната банка в следващите години и кой ще подготви страната за влизането в еврозоната.

 

 

 
Отлагането бе прието с гласовете на БСП, ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“,  от ДПС се въздържава, а „Има такъв народ“  гласува „против“.

 

 

 

Мандатът на Димитър Радев изтече през юли, но за България не е прецедент важни институции да се управляват от ръководители с изтекли мандати (дори в продължение на години). Сегашният управител може да продължи да изпълнява своите функции до формирането на парламентрано мнозинство и редовно правителство, обясни Румен Гечев от БСП.

 

 

 

Необяснимото бързане на ИТН да бъде избран нов гуверньор на мястото на Радев подхрани предположения, че партията на Трифонов гласи своя депутат Любомир Каримански за поста. Каримански е банкер по професия, а преди дни оглави парламентарната комисия по бюджет и финанси.  Досега нито една политическа сила не е огласявала евентуални имена на кандидати, които би предложила.

 

 

Източник: segabg.com

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024