Политика

Обсъждат актуализацията на бюджета и избора на шеф на БНБ

Обсъждат актуализацията на бюджета и избора на шеф на БНБ

 

phpxxsgy3_559x345

 

 

Актуализацията на бюджета и процедурните правила за избор на управител на БНБ влизат в пленарната зала.

Очаква се още днес депутатите да обсъдят на първо четене и промените в бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

 

 

 

Средно пенсиите ще се увеличат с 12,5% от 1 октомври, ако Народното събрание приеме направените предложения от служебния кабинет. Вероятността това да стане обаче е малка, тъй като от всички парламентарни групи има заявки, че между двете четения на законопроекта ще направят собствени предложения.

 

 

 

120 млн. лв. трябва да бъдат осигурени на Здравната каса, за да се посрещне четвъртата Covid вълна, като сметките са направени при сценарий, че страната ни е два месеца в оранжевата и два месеца в червената зона.

 

 

 

Допълнителните средство, които трябва да бъдат осигурени, налагат и промяна в държавния бюджет, но тя най-вероятно ще бъде гласувана утре в пленарна зала на първо четене.

Общо финансовата рамка е разчетена при 2 милиарда лева допълнителни приходи, 400 милиона от които от Плана за възстановяване и устойчивост и 1,8 млрд. лв. нови допълнителни разходи.

 

 

Друг акцент в работата на народните представители ще бъде процедурата по избор на нов гуверньор на БНБ. В ресорната комисия бе приет тридневен срок за номинации след гласуването в пленарна зала. В повечето парламентарни групи имат критики към „прекомерното бързане“, както те го определят.

 

 

 

Преди да започнат работа в пленарна зала председателите на групите и ръководството на парламента ще проведе председателски съвет. Очаква се на него да бъдат поканени представители на ЦИК, за да се обсъдят възможните дати за провеждане на президентските избори и потенциалните нови парламентарни избори.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024