Политика

Петков: ИТН сигурно си мислят, че Радев е с висок рейтинг, заради тяхната подкрепа

Петков: ИТН сигурно си мислят, че Радев е с висок рейтинг, заради тяхната подкрепа

big_119f

 

ИТН сигурно си мислят, че Радев е с висок рейтинг, заради тяхната подкрепа.

Това коментира за „Дойче веле“ служебният министър Кирил Петков.

 

 

„Има такъв народ“ видяха, че не може да се сформира правителство и единственото, което могат да направят в момента, е да се оттеглят. Подкрепата им за президента е нещо хубаво, защото той определено заслужава. От друга страна те вероятно се готвят за предизборна кампания – виждат рейтинга на президента и казват: „Ами ние сме с него“, коментира Петков.

 

 

 

Заради предстоящите още два мандата, които Радев трябва да връчи, служебното правителство има още няколко седмици, за да свърши още от заплануваната работа.

 

 

Петков не мисли за участие в бъдещ кабинет.

 

 

 

„Но, да, ние искаме под някаква форма да продължим да бъдем най-малкото коректив на това, което се случва. Имаме енергията да продължаваме да бъдем част от промяната. Как това ще се случи – не ни е особено важно като структура. Важното е като краен резултат ние да успеем да бъдем част от него“, заяви Кирил Петков.

 

 

Той се надява да продължи да работи с част от своите колеги от служебното правителство.

 

 

„Лично аз като „аз“ никъде няма да отида. Защото разбрах едно: ако нещо се върши, трябва да се върши отборно. Най-малкото в един по-тесен кръг от хора, които вече сме били част от промяната. С този кръг хора ние бихме действали в синхрон: аз и Асен Василев, Ники Денков… Ето най-малкото трима души, които действат в синхрон и отборно“, подчерта служебният министър.

И добави, че абсурдите, с които служебното правителство се сблъсква продължават.

 

 

 

„Ние поискахме оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания, а той ни каза, че ще помисли до утре следобед. Сега, след тази новина, се надяваме, че той ще вземе това решение още днес. За нас в момента е много важно ДКК да влезе под контрол“, даде пример министърът на икономиката.

 

 

Кирил Петков разказва и за познанството си с президента Румен Радев. „А кой ме намери за служебното правителство: Участвах в едно посещение в Китай на президента Радев и по време на това пътуване имахме възможност няколко дни да обсъдим визиите си за България и да установим, че са много сходни. На това пътуване аз представлявах Софийския университет, като идеята беше да се говори за иновативни проекти между България и Китай.

 

 

 

Имах лукса да пътуваме заедно, да прекараме доста време заедно и да разберем, че сме съмишленици в много голяма част от идеите. И президентът, и аз вярваме, че потенциалът на България до този момент не е по никакъв начин постигнат. Установихме, че всички тези кражби и корупцията ни фрустрират и двамата. И на базата на това наше запознанство, когато дойде време за служебния кабинет, аз получих покана“, казва Петков.

 

 

 

Той споделя и какво би направил, ако би продължил да работи в правителството. „Ако имах повече време, бих сменил структурата на нашето министерство, бих махнал всички несвойствени дейности от него: язовири, „Екоинженеринг“ и „Екоантрацид“, които са за рекултивация, „Монтажи“, които са за строителство на несвойствени дейности. Тези дейности да отидат в други министерства или най-малкото да се качат директно под Министерството, а Агенцията за иновации, която оспоред мен може да бъде бъдещият двигател на икономически растеж, да влезе под Министерството на икономиката и да се координира с всичките други инструменти, включително ББР, „Малки и средни предприятия“, Агенцията за инвестиции. Всичко това да заработи координирано, а не всяка агенция да си прави каквото си знае. Само заедно, с МОН, ние можем да превърнем това министерство в министерство със съвсем друга функция – и тя да се казва „Икономически растеж“. Защото в момента то е „Министерство на всички несвойствени дейности“, откъдето могат да се правят непрозрачни обществени поръчки“, казва Кирил Петков.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024