Политика

Скандал на КСНС: Партийци гонят „чуждия гражданин“ Кирил Петков! Няма консенсус и по актуализацията на бюджета

Скандал на КСНС: Партийци гонят „чуждия гражданин“ Кирил Петков! Няма консенсус и по актуализацията на бюджета

560x315

 

 

 

Със скандал е започнало заседанието на КСНС при президента Румен Радев, стана ясно от изявления на партийни лидери. Конфликтът е избухнал заради гражданството на икономическия министър Кирил Петков.

 

 

„Представителите на ПГ гласувахме да не бъде допуснат. В момента е неясно с какво гражданство е. На този КСНС нивото на класификация е високо. Не може гражданин на чужда държава да присъства на такъв тип разговори”, разказа след срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

 
По думите ѝ Петков е бил запитан директно за гражданството му, той не е отговорил и тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е напуснал заседанието.

 

 

„С изключение на г-н Христо Иванов, всички останали гласувахме да не бъде допускан”, обясни тя.

 

 

 

Консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност не се постигна, няма да има общо становище, което да е изразено публично, тъй като всички участници от страна на парламентарните групи, считаме, че темата актуализация на бюджета, на която беше посветена огромна част от този консултативен съвет, е тема, която трябва да се дебатира в парламента,“ обясни още Десислава Атанасова.

 

 

 

Истината е, че всички без ДБ и ИБГНИ са били против присъствието му, стана ясно впоследствие.

 

 
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни решението си да напусне заседанието така:

 

„Напуснах в знак на протест заседанието на КСНС поради две неща:

1. Чужд гражданин присъства на КСНС;

2. Извън дневния ред се обсъжда проекто-бюджет, внесен в Народното събрание, където му е мястото, а не в КСНС.“, написа той във Фейсбук.

 

 

 

При наличие на 2,5 млн. ваксини на „Пфайзер“ няма нужда да се дават нови 16 млн. лв. за още 1,5 млн. дози.

 

Това е заявила председателят на БСП Корнелия Нинова по време на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

 

 

Тя заяви, че по време на срещата е поставила въпроса за социалните разходи и за допълнителни средствата за строителните фирми, които спряха работа. По думите ѝ са коментирани темите, свързани с преизчисляването на пенсиите и актуализацията на бюджета.

 

 

„Ние сме „за“ актуализацията на бюджета, но не тази, която внася служебният кабинет – има нужда от корекции между първо и второ четене. Срещнах разбиране от министъра на финансите и на президента, че партиите сме свободни да правим предложения“, посочи Нинова.

 

 

Тежък съвет, различни мнения, за съжаление не постигнахме съгласие, уточни лидерът на левицата.

 

 

Тя добави, че по време на КСНС е обсъдена и ситуацията в Афганистан. „Получихме достатъчно информация, за която не мога да говоря. Обсъдихме мерки за действия, ситуацията е тревожна“, заяви Нинова.

 

 

Председателят на БСП посочи, че по време на срещата е имало неразбирателство между партийните лидери относно присъствието на икономическия министър Кирил Петков на заседанието заради казуса с канадското му гражданство.

 

 

 

„Сериозно обсъдихме това, че в приходната част на бюджета се предвиждат 453 милиона от Плана за възстановяване и устойчивост, който не е внесен и вероятно няма да бъде внесен скоро. Под въпрос е дали тези приходи изобщо ще дойдат до края на годината. Настояхме те да бъдат изведени от приходната част и да бъдат компенсирани с нещо друго. Това дава несигурност, че ще се покрият разходи за 454 милиона. Поставих и въпроса по отношение на социалните разходи, Въпроса за заплащане на хората, които работят по пътищата. Не са предвидени в бюджета. Поставих и редица други социални въпроси – за преизчисляването на пенсиите“, каза още тя.

 

 

Корнелия Нинова поясни, че не е обсъждан третият мандат и подчерта, че е постигнат консенсус по отношение на въпроса с мигрантския натиск.

 

 

„Постигнахме забележителен консенсус за мерките, които трябва да се предприемат по отношение на въпроса за мигрантския натиск. Всички сме единодушни и очакваме почакваме конкретни разчети от МВР и Министерството на отбраната от какви средства имат нужда допълнително в бюджета, за да им ги осигурим, за да се посрещне мигрантската вълна. Планът на МВР и на Министерството на отбраната е готов. Аз предложих, когато изготвят своите разчети за допълнителни средства по този въпрос, да ги предоставят на нас народните представители, за да можем ние да ги внесем между първо и второ четене“, допълни лидерът на БСП.

 

 

Христо Иванов след КСНС: Решение за актуализацията на бюджета ще бъде взето в парламента

 

Обсъдихме цялата система от кризи, с които се сблъсква България – институционални, финансови аспекти. В крайна сметка констатацията беше, че окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взетo в парламента, там парламентарните сили ще изкажат своята окончателна позиция, но това беше една изключително информативна дискусия.

 

Това заяви непосредствено след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, като добави, че предстои парламентарната група на ДБ да се събере утре, за да реши дали ще подкрепи актуализацията на бюджета.

 

„Все още не можем да оценим колко сериозна е ситуацията. Тепърва очакваме да се структурира ситуацията в Кабул, тъй че е много рано да се направят някакви оценки, но със сигурност става дума за изключително висок риск пред България. Нашият призив беше скоро да имаме следваща дискусия, свързана с нейното развитие“, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ коментира, че партията осъзнава нуждата от съставяне на ново правителство, за да бъде избегната политическа криза у нас, но предупреди, че ще се съобразят с определени точки от предизборното споразумение на коалицията.

 

„Съзнаваме, че страната има нужда от управление и че единственият шанс е третият мандат. Същевременно ние имаме много ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, включително по отношение на БСП – че не можем да подкрепим правителство с техен мандат. Ако ИТН не променят позицията си да не подкрепят правителство с третия мандат, тази хипотеза изобщо отпада. Не можем и да участваме в правителство, което се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС“, заяви той.

Христо Иванов сравни поведението на Мустафа Карадайъ по време на КСНС днес с това на Волен Сидеров.

 

„Търси скандали дори в момент на толкова сериозни кризи“, коментира съпредседателят на ДБ.

 

 

––––––-

 

Манолова след КСНС: На прага сме на трудна есен, ще има и социално напрежение

 

„Притеснена съм от липсата на минимално, на базово ниво на съгласие между парламентарните сили по отношение на рисковете пред България и евентуалните кризи“, каза Мая Манолова след Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„Очевидно е, че партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси и от позитивите, които биха извлекли, а не от проблемите на българските граждани“, каза Манолова.

„Наистина е жалко, че не разбират отговорността, която имаме пред хората, и е цинично да има събрани близо 2 млрд. лв. в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство да не могат те да бъдат похарчени и чрез тях да бъдат подкрепени медиците, които са на първа линия“, каза още тя.

 

По думите ѝ е безотговорно нежеланието за постигане на минимално съгласие около важните за хората теми.

 

„Самият факт, че нямаше общо послание и общо изявление е някакъв знак за хората, че сме на прага на една наистина трудна есен, в която неизбежно ще има и социално напрежение заради всички тези рискове и предизвикателства пред страната“, смята Мая Манолова.

 

По думите ѝ третият мандат е последният шанс да има редовно правителство, защото стабилността е един от елементите на националната сигурност.
„Ако не се постигне актуализация на бюджета, на практика служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да реагира на проблемите, които ще възникват – мигрантският натиск, здравната криза. Пари има, което е най-циничното, но няма воля те да бъдат предоставени на съответните министерства, за да бъдат изразходвани по предназначение“, каза още Манолова.

 

Според нея на базата на третия мандат ще се види зрелостта на политическите формации по отношение на това да загърбят партийните си интереси и лидерите да отстъпят малко от егото си.

 

 

 

Източници: бТВ, „24 часа“, NOVA TV, Гласове

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024