Политика

Тръгна досъдебно производство срещу Петър Илиев за плагиатство

Тръгна досъдебно производство срещу Петър Илиев за плагиатство

 

dda0d754e6dc045de3bfe77f8eb73a14

 

 

Три сигнала за плагиатство са били подадени в Софийския университет срещу проектовицепремиера и кандидат за вътрешен министър на Има такъв народ Петър Илиев. Един от трудовете, копиран от него, е на доц. Наталия Киселова. 

 

 

 

„Аз също имах намерение да подам сигнал, след като бях спомената поименно. Вече обаче е образувано производство и на по-късен етап вероятно ще се наложи да дам писмени обяснения”, коментира преподавателят по Конституционно право доц. Киселова пред Нова телевизия.

 

 

 

Доцентът посочи, че не знае кои са нейните колеги, подали сигналите за плагиатство. Наясно е само, че ще се направи проверка дали те са допустими.

 

 

„Аз влязох в този скандал случайно. Не съм човекът, дал сигналите на сайтовете, които са правили проверки”, добави тя.

 

 

 

Като подарък доц. Киселова е получила книгата на Петър Илиев. „Когато поставих въпроса, че има неща, които ме смущават, проведохме два разговора. Не бях удовлетворена. Тъй като тогава трябваше да продължим да живеем, да го кажем така, аз насочих усилията си към друга посока”, каза преподавателят.

 

 

„Имаше два реда, по които можеше да се процедира – по законов път и по пътя за защита на авторското право. Моят стремеж през цялото време е бил нещата да се уредят по най-деликатния начин, аз не съм искала публичност, а да се решат проблемите в рамките на катедрата.“, добави доцентът.

 

 

 

„Всички юристи се вълнуваме, кой ще бъде правосъден министър, вероятно след излизането на името му са направени проверките. Така е събудена ламята.“, коментира тя.

 

 

„2015 година имаше два реда, по които да се разгледа сигнала. Моят стремеж беше нещата да се наредят, проблемите да се решат в рамките на катедрата.“, допълни още доц.Киселова.

 

 

 

Доц. Наталия Киселова коментира и твърденията за броя на преписаните страници от труда ѝ.

„Въпросът не е в количеството, а в принципът. Редно ли е такива хора, да бъдат лицето на промяната?“

 

 

 

„Господата народни представители твърдят че няма засегнати и всичко е наред. За мен проблемите са както по отношение на чистотата на политиката и хората, които ще я реализират, така и за авторитета на Софийския университет. Ние сме символ на академизма и когато има проблем можем да го решим по нашите правила. Дали е една, 2, 30,40 или 80 страници, въпросът не е в количеството, а в принципа. Ние не сме просто безобидни учени, които стоят в мухлясали кабинети, имаме мисия да бъдем граждани и да излезем и да кажем, когато има проблем в управлението на държавата. И тай като въпросът ще дойде на дневен ред с правосъдие и други реформи, недейте да ни превръщате във врагове, господа управляващи. Ние можем да ви помогнем промяната да се случи по-качествено.

 

 

 

Не мога да си представя, че ще се изправя наесен пред студентите и те ще кажат защо мълчахте“, – развълнувано завърши доц. Киселова.

 

Нова тв, Лупа бг, Фрог нюз

Политика

More in Политика

Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024