ОБЩЕСТВО

Безпрецедентна ситуация с цените на тока – това никога не се е случвало!

Безпрецедентна ситуация с цените на тока – това никога не се е случвало!

 

tok

 

 

 

Налице е безпрецедентна ситуация, това никога не се е случвало, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 

 

 

Цените на електроенергията са от порядъка на 250-300 лева за мегаватчас, трайно установени, при това не само в България, а в цяла Европа.

 

 

Това заяви Васил Велев, цитиран от dotbg.bg

 

Останалите страни търсят решения за компенсиране на потребителите заради тези високи цени и във вече няколко държави се намериха такива решения.

 

 

Не става дума само за бизнеса, а и за всички, които са на свободния пазар у нас, включително и за бита. На свободния пазар са и болниците, детските градини, училищата, социалните заведения.

 

 

Ние сме предложили механизъм как това да стане – разходите за едни са приходи и печалби за други. Изчислили сме, че АЕЦ „Козлодуй“ ще реализира свръхпечалби на планираните – над милиард и 300 милиона, които му падат от небето.

 

 

 

Не защото са станали такива стахановци и защото са открили световна новост, те просто правят това, което са правили 40 години, нищо различно.

 

 

 

Тези пари ще бъдат прахосани, както обикновено се случва в енергетиката и пример за това е търгът, който бе обявен днес в навечерието на почивния ден, така че да не могат да се подготвят достатъчно участници и така да се изнесе енергия в чужбина и цената в България да продължи да расте. Затова и апелираме този търг да бъде отменен.

 

 

 

Продължаваме да настояваме и за оставки в енергетиката, добави още Велев.

 

 

 

 

Изправени сме пред енергиен колапс и служебното правителство трябва да премине към незабавни стъпки за изграждането на „Белене“

Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Делници“ по „Евроком“.

 

 

 

„Когато ние предупреждавахме, че неизграждането на „Белене“ ще ни доведе до колапс, тогава Мартин Димитров, Радан Кънев и други дейци излизаха и ни обясняваха, че няма какво да правим тока от „Белене„.

 

 

 

 

Белене е стратегически за страната проект, забавен повече от 10 години. Първото спиране 2009 г. го направи Сергей Станишев като министър-председател, след това категорично вулгарното грозно отношение на Бойко Борисов, доведе до това положение. Това беше една от причините ние да се дистанцираме от управлението. Днес трябва да е съвършено ясно, че „Белене“ не просто няма алтернатива. Ние сме длъжни и да изградим 7-ми и 8-ми блок в „Козлодуй„. Ние сме изправени пред гарантираното затваряне на базовите мощности в Маришкия басейн, т.е. ние сме изправени пред енергиен колапс„, каза още Румен Петков.

 

 

 

Според него, ако се допусне неизграждането „Белене“ в ускорен порядък и непроектирането на 7-ми и 8-ми блок в Козлодуй, енергийната катастрофа в България, е неизбежна. Тази цена на тока дължим на всички тези, които говориха срещу „Белене“ и спираха „Белене„. Ако има чувство на отговорност в служебното правителство, то трябва да премине към незабавни стъпки за реализация на решението на Народното събрание за изграждането на „Белене„“, каза още лидерът на АБВ.

 

 

 

Той отбеляза още, че трябва да се разбере, че диверсификацията се е свела до доставка на руски газ през Турция. Според него са нужни енергични мерки, за да се овладее кризата в енергетиката.

 

 

Румен Петков анонсира, че АБВ на 9 октомври ще реализира голям енергиен форум.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024