Политика

Оградата по границата минава изцяло в ръцете на МВР, армията също е в тактическа готовност

Оградата по границата минава изцяло в ръцете на МВР, армията също е в тактическа готовност

бигbig_bjhgvuy

 

 

Армията влиза в тактическа готовност да пази границата от очакваната мигрантска вълна заради кризата в Афганистан, обяви премиерът Стефан Янев след заседанието на Съвета по сигурността. 

 

 

 

Подготвя се решение на МС за оградата на браздата да мине изцяло в ръцете на МВР чрез Гранична полиция. Досега тя беше разпределена между МРРБ, МО и вътрешното ведомство. Граничарите ще се грижат и за самото съоръжение и на необходимите системи за наблюдение и информационни сензори, обясни ген. Янев.

 

 

По отношение на мигрантския натиск към България, премиерът уточни, че всеки ден данните са различни. Общо взето обаче числата сочели, че в началото на септември има лек спад на мигрантите, опитващи да влязат в страната. Профилът им също не бил еднотипен. „Всеки един от тях, дали е бежанец или е икономически мигрант, е възможно да се представя и под чужда националност, особено при липса на документи“, напомни той.

 

 

Запълнени над 75% са центровете за настаняване на МВР, каза още той. „Именно обработването на документите и карантинирането често води до задържане на мигрантите до над 1 месец“, разкри още той.

 

 

6 пъти е нараснал потокът към България от нелегално преминаващи в сравнение с 2020 г., уточни МВР шефът Бойко Рашков. Той каза и че предстои ремонт на разрушените сегменти на оградата, като МВР ще го обезпечи със средства, но ще разпореди на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково да се заемат с него.

 

 

32% са турци, опитващи да пробият границата, а едва 17% на всички мигранти били от Афганистан, добави още Рашков.

 

 

Има необходимост от изграждане на допълнителна инфраструктура за бързо осведомяване на всички отговорни институции, допълни той. И разкри, че следващата седмица се създава Секретариат по сигурността в рамките на Министерския съвет. Вече е определена числеността му и функциите му.

 

 

 

„В същото постановление създаваме и механизъм за временно командироване на експерти така, че до края на годината те да изпълняват задълженията си и в началото на следващата година Съветът да функционира пълноценно“, допълни министър-председателят.

 

 

Приети са и вътрешни правила за заседанията на Съвета по сигурността.

 

 

Янев настоя за цялостен анализ на политиката по отношение на Северна Македония в търсене на бъдещи решения в интерес на двата народа. „Без да излизаме от рамката, приета от НС, предлагаме на следващо заседание на Съвета по сигурността да направим този анализ, за да дадем отправни точки за външната политика на страната с цел устойчиви послания в името на националния интерес“, каза още той.

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024
Image_18257572_40_0

Атанас Атанасов попита Румен Радев защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов

юни 24, 2024
Image_18239947_40_0

Ивелин Михайлов: Управляващи ми казаха, че ако не се съгласявам с тях, ще ме унищожат до 2 седмици

юни 21, 2024