Политика

Пламен Данаилов, ИТН: Инфлацията набира скорост. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лв, сега кутията е пак 10 лв, но с 20 бонбона

Пламен Данаилов, ИТН: Инфлацията набира скорост. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лв, сега кутията е пак 10 лв, но с 20 бонбона

plamen_danailov
Може би следващият петък може да изгледаме закона за бюджета. Но има възможност за процедурни хватки. Днес ГЕРБ дойдоха, за да кажат, че те няма да участват в обсъждането. Това каза по 7/8 ТВ депутатът от ИТН и финансов експерт Пламен Данаилов. Ето какво още сподели той:

Ние работим професионално. Всички наши предложения бяха приетите – и за ДОО и за НЗОК. Предложенията бяха приети единодушно от всички други партии. Ние казахме, че ще подкрепим актуализацията, но с нашите промени, да не подписваме празен чек. Тази терминология се е наложила, за да се разбере за какво става дума. Идеята е средствата да стигнат до всички нуждаещи се.

 

 

 

Най-голямата тема е темата за пенсиите и подпомагане на бизнеса. Първата тема вълнува над 2 млн. пенсионери. И всички очакват да предложим нещо адекватно. ИТН предложението е минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври. И да се преизчислят всички пенсии от 1,2 коефициент на 1, 35. Искаме да няма пенсионери под прага на бедност, който е 369 лева.

 

 

 

Предложенията за държавния бюджет крайният срок е до 7-и. със сигурност ще има мерки, които ще са трудно изпълними. Предложихме парите да бъдат разписани по конкретни пера, така, че болничната и извънболничната помощ да посрещнат кризата. Има възможност за допълнителни средства за подпомагане на бизнеса и земеделските производители, те бяха доста засегнати. И 80 млн. лева, които да отидат за подпомагане на туризма. Ограниченията все още ги засягат. Виждате какво се случва със заведенията. Отделно ще намерим средства от 40 млн. лева за ваучери за храна. И специална програма за самоосигуряващи се лица. Те също трябва да се компенсират, защото не можеха да работят.

 

 

 

Това, което може да направи НС, е това което казах, да определи конкретни средства за конкретни бизнеси. Въпросът е на изпълнителната власт да успее да се организира и да извърши това, което е предписало НС.

 

 

Има прокарване на интереси, с колегите сме ги стопирали. Големият проблем е Плана за възстановяване и устойчивост. Ако 1, 6 млрд. лева не постъпят, бюджетът ще бъде на рекорден дефицит. Няма да ги загубим, но няма да влязат тази година. Време за нови проекти няма. Планът, такъв какъвто е, по-добре входиран, отколкото невходиран.

 

Инфлацията е голям проблем, набира скорост. Вчера одобрените цени на природния газ-става близо 70 лева за пренос за един мегават час. Миналата година е бил 22 лева. Цената на хиляди суровини. Хората го усещат като стокова инфлация. Ако си купувате 24 бонбона за 10 лева, сега кутията е пак 10 лева, но вътре има 20 бонбона. Това е възможност бизнесът да не повишава цените, а да спестят част от разходите.

 

Има рекордно теглене на заем. Миналия месец е изтеглен кредит за над 400 млн. лева. Наистина има повече приходи от данъци, но се повишават несъбираемите вземания. Другият момент, е, че падежират заеми, които са теглени преди. И правителството реши да изтегли нов заем от 200 млн. Служебното правителство тръгна с добри заявки, но не виждаме намаляването на корупцията в разходната част на бюджета.

 

В България данъците не са ниски. Но по-големият проблем, е че администрацията е прехранена. Трябва да се търси възможност за оптимизиране на административната тежест.

 

Умерен оптимист съм за приемането на бюджета, предвид ситуацията днес. Предложенията на ИТН са обосновани. ГЕРБ са принципно против всичко.

 

7/8, Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024