ОБЩЕСТВО

Алибегов: Браншът е в паника, задават се масови фалити, не знаем кой ще дойде на работа в четвъртък

Алибегов: Браншът е в паника, задават се масови фалити, не знаем кой ще дойде на работа в четвъртък

big_33

 

 

 

Една добра идея за зелени сертификати всъщност беше опорочена, тъй като отново държавата не се слуша в предложенията на бизнеса. Те бяха много прости, искахме да се включи и държавната администрация към това нещо, да се признаят тестовете за антитела на преболедувалите, тъй като знаете, че в България скритата заболеваемост беше огромна, много хора са изкарали ковид, но не са се регистрирали.

 

 

 

Искахме те да бъдат признати поне за два-три месеца като преход. И при това нещо, искахме да има и безплатни тестове, както беше в цяла Европа, а тестовете в Европа бяха безплатни до 80% ваксинация. Сега в България чухме вчера, че тестовете ще бъдат дадени на лабораториите безплатно, но самото тестовзимане ще струва колкото прецени лабораторията. Това е между 10 и 15 лева. Значи въобще изпускаме цялата цялата идея и се ограничава изключително много бизнеса.

 

 

Това заяви шефът на ресторантьорите Ричард Алибегов в „Здравей, България“ по Нова Тв.

 

 

 

По думите на Алибегов браншът е готов за масови протести, а служителите са в паника, след като и те са длъжни да работят само със зелен сертификат.

 

В Европа само да вметна, зелените сертификати си позволиха да ги въведат след 60% ваксинация. Ние се опитваме на 20% ваксинация да наложим целия този списък, който вчера видях в заповедта за зелени сертификати. Това ще доведе до абсолютно масови фалити. Ние не знаем в четвъртък кой ще дойде на работа.

 

 

Това се случва с всички колеги в тази заповед, защото реално един сервитьор или един работещ във фитнес или мол, за да отиде на работа, трябва да си извади документ, докато да отидете на работа в държавната администрация или в офиса, нямате нужда от абсолютно никакъв документ. Така че ние не може да кажем с кого ще работим въобще, каза още Ричард Алибегов.

 

 

 

Ще продължим работа трудно, заповедите се издават в последния момент. Ние не сме подготвени за всичко това. Зеленият сертификат е хубаво нещо, но така не става.

 

 

 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Красимир Иванчев, председател на Русенската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Той коментира, че няма как да провери достоверност на представен от клиент сертификат, защото нямат права да проверяват лични карти, както и нямат достъп до единната система, която удостоверява валидността.

 

 

 

„Има служители, които нямат желание да се ваксинират. Те къде ще работят“, попита Иванчев.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
960x540

Тази арт-инсталация е струвала 100 000 лева. Аз съм виждал графити в подлези, в които има повече „арт“

април 28, 2024