Важно

Боян Найденов също излиза от българския списък по „Магнитски“

Боян Найденов също излиза от българския списък по „Магнитски“

741759

Върховният административен съд (ВАС) нареди Боян Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“. Преди три дни същата инстанция реши такива действия да се предприемат и за брат му Цветомир Найденов.

Още от самото начало Найденови оспорват пред съда вкарването на бизнеса им в българския черен списък. Те настояват, че от близо две години са прекратили всякаква връзки със санкционирания от САЩ Васил Божков. Сега ВАС уважава искането и на Боян Найденов, приемайки, че той е представил категорични доказателства за прекратяването на бизнес отношенията с Божков. Определението на ВАС е окончателно.

Списъкът беше обявен на 15 юни, за да улесни държавните дружества да ограничат съвместната работа с бизнесите, които потенциално могат да провокират нови американски санкции. В него влязоха хора и компании, работили през последните 5 години с наказаните по „Магнитски“ Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и техни фирми.

Решението на ВАС е очаквано, тъй като тъй като случаите на двамата братя и на баща им Стефан са идентични, пише сайтът за правни новини Lex.bg

Върховните съдии сочат, че са представени доказателства, че Боян Найденов е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“.

И също като по отношение на брат му, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, както е и установено от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на министерство на вътрешните работи.

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022