Политика

Велев, АИКБ: Не знаем как ще се действа с работници, които отказват да се ваксинират

Велев, АИКБ: Не знаем как ще се действа с работници, които отказват да се ваксинират

 

004b1344728aefcd8b61cdf5b3780cad

 

 

Тази седмица премина под знака на червената зона и зеления сертификат. След като дни наред България отбелязваше рекорд след рекорд по смъртност и положителни проби, служебното правителство въведе изискване за зелен сертификат за всички дейности на закрито. Това накара хиляди българи трескаво да се наредят на опашки, за да получат безплатна ваксина, пред угрозата да плащат скъпи тестове.

 

 

В същото време друг рекорд извади на площадите за първи път рамо до рамо работодатели и синдикати. Високата цена на електричеството.

 

„Нарекохме сертификата „6+“, защото се изискват шест удостоверения, за да могат хората да посетят дадени места, дори да пият едно кафе“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

 

 

Той допълни, че освен това мерките са били въведени от днес за утре, което изключително затруднява заинтересованите, дори и с отлагане налагането на санкции до понеделник.

 

 

Васил Велев се съгласи, че в криза трябва наистина да се подхожда с разум, като в повечето страни в Европа зелените сертификати са факт, а у нас те стимулират и ваксинацията, която продължава да е твърде ниска.

 

 

Работодателите препоръчват ваксинацията да се прави, като е добре да има публично финансиране за това.

 

 

Велев заяви, че засега няма алгоритъм, по който да се действа с работници, които отказват да се ваксинират – дали да излизат в неплатен отпуск, дали да бъдат освобождавани, или постоянно да си правят тестове.

 

 

 

Относно високите цени на електроенергията и газа, Васил Велев смята, че пазарът за тях в Европа е „квази пазар“, който не отговаря на дефиницията за пазар, защото е затрупан с ограничения, преференциални цени, дългосрочни договори.

 

 

Велев смята, че намаляване на ДДС за енергоносителите може да се случи. Според него редица предприятия намаляват дейността си заради цените на тока, има и съкращения на работни места.

 

Нова тв, Лупа бг

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024