Политика

Кацаров: Обмисляме локдаун. При сегашните обстоятелства планът предвижда пълно затваряне на страната

Кацаров: Обмисляме локдаун. При сегашните обстоятелства планът предвижда пълно затваряне на страната

big_18e9
„При сегашните обстоятелства с коронавируса планът предвижда пълно затваряне на държавата. Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда.“

Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в „Тази неделя“.

Той заяви и че ситуацията с реанимационните легла и интензивните е критична и че ще се разкриват и в други болници такива освен в „Лозенец“.

В момента преживяваме най-тежките от предишните три вълни. Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълни, но ситуацията с интензивните и реанимационни отделения е критична.

Да, обмисляме локдаун, каза още Кацаров пред bTV и допълни, че ако болниците се препълнят, МЗ ще спре всички стопански и обществени дейности. „Няма определено число, при което да наложим локдаун, а той ще се наложи спрямо движението на данните у нас.“

 

 

Ако спазваме мерките, то ще контролираме кризата. Най-сигурният начин е да се ваксинираме. Хората носят маски, но не всички, а част от тях под носа. Хора, сложете ги тези проклети маски – това е начинът. Личната отговорност е ключова, категоричен бе той.

 

 

 

Засега има достатъчно кислород в болниците. Ако няма достатъчна наличност, то ще се забрани износа, разкри здравният министър.

 

 

 

При сегашните цифри ние вече трябваше да сме затворени и ние сме затворени, има възможност да се работи при безопасни условия .

 

 

 

„Изборите трябва да бъдат проведени. Всички членове на СИК ще бъдат тествани, ако нямат „зелен сертификат“, за да намалим до минимум риска от зараза“, коментира Стойчо Кацаров и заяви:

 

 

Допускам, че има фалшиви сертификати и хората влизат с един и същи документ, но това е най-глупавото нещо, което може да направите. Може да излъжете здравните власти, но не и вируса.

 

 

 

„Хората трябва да се ваксинират, за да се предпазят, а не заради зеления сертификат“, обясни здравният министър и обвини „лидери на големи партии“, които са му поискали оставката през септември след новината за въвеждането на сертификатите.

 

 

 

На въпрос защо е дал Бойко Борисов на прокуратурата заради фалшиви новини, но не и медици, които разпространяват публично неверни данни, Кацаров коментира: Не мога да проследя всички.

 

Би ти ви, Фрог нюз

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024