Политика

Огорчен съм от Радев. Недопустимо е да мълчи по въпроса как ще понесе отговорност за Кирил Петков

Огорчен съм от Радев. Недопустимо е да мълчи по въпроса как ще понесе отговорност за Кирил Петков

big_1851

 

 

 

Като български гражданин се чувствам разочарован и огорчен от постъпката на президента Радев. Действащият президент е бил наясно какво ще е решението на Конституционния съд по случая с гражданството на Кирил Петков, и именно затова преди дни държавният глава настоя делото за канадското гражданство да бъде прекратено – това споделил пред граждани от Дупница кандидатът на ГЕРБ Анастас Герджиков.

 

Днес Герджиков отново се занима с Радев, но пред граждани в Габрово.

 

Недопустимо е Радев да мълчи по въпроса как ще понесе отговорност за Кирил Петков, коментира той.

 

 

„Разбираемо е, че Румен Радев отказва да коментира решението на КС, но е недопустимо да мълчи по въпроса как ще понесе своята отговорност за нарушаването на Конституцията“, коментира той в Габрово.

 

Кандидатът за президент очаква Радев да поеме своята отговорност затова, че е нарушил Конституцията на Република България с назначението на Кирил Петков за служебен министър, предаде днес.бг.

 

 

„В чл. 103 от Конституцията ясно се казва, че Президентът носи отговорност за действията си, ако наруши върховния закон. Тази отговорност на държавният глава може да бъде потърсена от Народното събрание и то да поиска отстраняването му от поста. Ние в момента нямаме действащ Парламент и няма кой да следи и да бъде коректив на действията на служебното правителство и на Президента. Това обаче не означава, че Румен Радев е освободен от морална отговорност пред обществото“, заяви проф. Герджиков.

 

 

 

„Президентът продължава да носи политическа и морална отговорност за своите действия. Той трябва да застане пред нацията и да понесе последствията от това, че е погазил закона“, категоричен е проф. Герджиков.

 

 

„Във всички демократични държави политиците се оттеглят от заеманите постове, когато са нарушили закона. Недопустимо е при доказано противоконституционно действие, държавният глава да се прави, че нищо не се е случило и да продължава предизборната си обиколка. „В случая имаме не просто политическа криза, а абсолютна девалвация на доверието и легитимността на президентската институция, поругаване на законността и демократичните ценности“, коментира още проф. Анастас Герджиков.

Политика

More in Политика

phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024