Политика

Путин свали газа с 30%, „Булгаргаз“ го нарича „леко понижение” и лъже

Путин свали газа с 30%, „Булгаргаз“ го нарича „леко понижение” и лъже

 

putin-2-655x393

 

 

 

„Лекотоварен от понижение на стойностите” на природния газ според „Булгаргаз“ и КЕВР всъщност е 30% за 24 часа. Историята започна в сряда следобед с изказване на руския президент Владимир Путин, който заяви, че Русия ще запълни хранилищата на ЕС, като пусне съответните количества газ. Европа посреща сезона с наличности около 70%, което е под обичайните за това време на годината.

 

 

 

За минути цената на синьото гориво се срина от над 1200 на около 900 долара. Това обаче не е всичко. В четвъртък световните борси отбелязаха ново 5-процентно спадане на котировките на газа към редакционното приключване на броя в 17,30 ч. Така общият ефект за денонощие се оценява на 30%.

 

 

 

„Леко” ли е това понижение? Явно е , но само за останалото от предишната власт управление на Булгаргаз и съобразяващият се с исканията му КЕВР, чийто мандат изчете преди 1 година, 6 месеца и 27 дни.

 

 

 

Ходът на Путин означава, че има разбирателство между Кремъл и ЕС или поне с Берлин за скорошното пускане на Северен поток 2. Анализаторите очакват това да стане до Коледа. Вероятно ще бъде и последната стъпка на Ангела Меркел като реален властелин на Германия и Европа.

 

 

За икономиките в Съюза, включително българската, това означава стабилни цени на синьото гориво, вероятно около 700-800 долара на хиляда кубика газ, тъй като предлагане ще има, а търсенето няма да бъде пожарно, каквото е днес.

 

 
Цените на подобни нива са високи, но не са 2000 долара, които преди дни достигнаха котировките и се наложи предишната намеса на Путин, свалила ги до ниво 1200 долара.

 

 
Обвързани са и с прогнозите за цените на петрола. Догодина се очаква те да достигнат пик от 100 долара.

 

 
Изходът за България е да черпи повече азерски газ, за да балансира вътрешните цени и възможността на предприятията да работят на печалба, защото синьото гориво от каспийската държава е в пъти по-ниско от руското.

 

 

 

Мигнюз

mignews.info

 

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024