Политика

Петков след решението на КС: Ако съдът поиска заплатите ми, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие

Петков след решението на КС: Ако съдът поиска заплатите ми, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие

 

phpg7khe6_559x345

 

 

Ако съдът ми поиска заплатите и командировъчните, докато бях министър, ще ги върна с удоволствие. Не изпитвам морална вина към никого, а даже се гордея с някои нещата, които съм направил, докато бях министър.

 

 

 

Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков относно казуса с двойното му гражданство и решението на Конституционния съд пред бТВ.

Бившият служебен министър на икономиката заяви, че приема решението и ще плати глобата, която ще му бъде наложена.

 

 

 

„Нямах усещането, че правя нещо грешно. Мислех си, че съм спазил всички нормативни изисквания по Конституция и не се чувствам виновен“, допълни той. Според него трябва да се промени това, че административната бележка за това, че той вече не е гражданин, получена от Канада, е по-важна от волеизявлението, но това трябва да се промени.

 

 

Петков обясни, че когато е подписвал декларацията, че не е гражданин на друга страна, не е говорил с президента по темата с внесените документи и отказа, както и че е действал по най-почтения начин.

„По тази тема не сме говорили с президента, защото моето съзнание беше, че съм изпълнил нормативното изискване. Бях отишъл при нотариуса си, написах волеизявлението си, заверих го нотариално, изпратих документите до Канада и платих таксата си. КС каза, че административната бележка е по-важна от волеизявлението на българския гражданин, това трябва да го променим, защото за мен това е загуба на суверенитет“, добави Петков.

 

 

 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ разказа, че е получил предложение да стане служебен министър в първия кабинет на премиера Стефан Янев, когато е бил на посещение в Китай с президента Румен Радев.

 

 

 

„Той ме покани и каза: Кириле, ти и аз имаме общи визии за България – но тук не е въпросът дали знаем теоретично какво трябва да се случи, въпросът е стиска ли ти да скочиш срещу реално тази мафия, която е обхванала всяка една част на България в момента. Аз реших да скоча и че за мен не е по-важен бизнесът ми, семейството и здравето ми“, каза Петков.

 

 

 

 

Кирил Петков коментира и решението на ДПС Делян Пеевски да е водач на две кандидат-депутатски листи – в Благоевград и Велико Търново. Според него това е безумно, след като излязоха санкциите по закона „Магнитски“ и „Досиетата Пандора“. „Присъединявам се към „Демократична България“ за това, че нито глас не трябва да отиде за този човек“.

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024