ОБЩЕСТВО

Погром: 80% спад на посещенията в кръчми и молове!

Погром: 80% спад на посещенията в кръчми и молове!

1dd8b9bf6a50407fb755c9d0839e2d4a

 

 

 

Спадът в посещенията и оборотите на ресторантите и магазините в моловете в страната е около 80% след въвеждането на „зеления сертификат“. Това обяви адвокатът от ИТН Радостин Василев след срещата си с бизнеса в Плевен. Подобна е ситуацията и в другите големи градове, твърдят от сдруженията на заведенията и на ритейл центровете.

 

 

 

Официална статистика за този очевиден погром след въвеждането на новите мерки няма все още, но видно от информации за опразнените молове и оплакванията на хората на Алибегов, картината никак не е розова.

 

 

 

 

 

Мераклии за пазаруване или пиене на кафе няма, показа проверка на 24plovdiv.bg. „По-добре изобщо да затворим„, коментираха търговци и се оплакаха, че ситуацията е такава, откакто е влязъл в сила зеленият сертификат.

 

 

 

Строителните хипермаркети обаче се бяха изхитрили и бяха намерили начин да не губят клиенти, като изнесоха част от стоката си на открито. В големите търговски центрове срещу спортна зала „Колодрума“ бяха последвали примера им с щандовете навън. Тази практика за продажби навън беше използвана и при предишни локдауни.

 

 

 

Така търговците хем не са в нарушение на заповедите на здравните власти, хем клиентите без документи могат спокойно да пазаруват, каквото им трябва, без да нарушават разпоредбите.

 

 

 

Магазините за техника и домакински уреди също копираха схемата и процедираха по същия начин. За улеснение на клиентите дори имаше изнесени каси и компютри на открито.

 

 

 

 

Доколко може да продължи подобен начин на търговия обаче? Може би докато времето навън позволява…. Защото едва ли това е решението.

 

 

 

Държавата трябва да осигури социални и икономически мерки за компенсиране на засегнатите сектори, коментира Василев. Освен за ресторантите и магазините, трябва да бъдат подпомогнати и другите засегнати бизнеси – хотели, СПА центрове, фитнес центрове, детски центрове, школи за групови мероприятия, агенции за събития, туроператори и др.

 

 

 

От тези фирми постъпват данъци в бюджета, за да се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и др. С новите мерки те са обречени на фалит и трябва да освобождават служители, което ще увеличи безработицата, допълни той.

 

 

 

Бизнесът одобрява въвеждането на зеления сертификат, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението. А не както е в момента в България. При 20 на сто ваксинирани, няма достатъчно хора със зелен сертификат, които да ползват услуги, подчертават от бизнеса пред Радостин Василев.

 

 

 

 

В ситуация, в която разходите за ток нарастват 4 пъти, а мерките водят до почти нулев оборот за бизнеса, държавата не предприема абсолютно никакви действия да подпомогне туристическия бизнес – хотели, ресторанти, туроператори, туристически агенти. За тях в актуализацията на бюджета бяха гласувани 70 млн. лв. по предложение на ИТН, които все още не са осигурени от правителството.

 

 

 

 

Не знаем защо се бави Министерството на туризма след като парите ги има в бюджета, подчерта Радостин Василев. Отделно има гласувани средства за подпомагане на бизнеса в бюджетите на министерствата на икономиката и на финансите. Оттам трябва да бъдат осигурени пари за компенсиране на останалите бизнеси.

Факти бг, Дунав мост, 24plovdiv.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024