Политика

Премиерът Янев на живо: Ще има ли пълен локдаун?

Премиерът Янев на живо: Ще има ли пълен локдаун?

 

309d2d69bb7edfb817e92ae13a4c9412

 

 

Примерът Стефан Янев отговаря на наболели въпроси от дневния ред на България, сред които е и важният дали ще бъдем поставени под пълен локдаун.

 

 

 

Усилията на служебния кабинет са насочени да пазим живота и здравето на хората чрез повишаване капацитета на здравната система.

 

 

 

Всички наши усилия са да не се стига до пълно затваряне, в тази посока работим от началото на първия служебен кабинет, категоричен е премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет от 8,30 ч. на 29 октомври, петък.

 

 

 

Въпросите към него могат да бъдат задавани както по време на живото излъчване, така и предварително публикувани в коментарите под видео анонса на премиера на страницата на правителството във фейсбук.

 

 

 

По темата избори – те ще бъдат проведени така, както са планирани. Правителството работи нормално с ЦИК за подготовката за вота, който ще е по план на 14 ноември.

 

 

 

Ще се върна пак на стратегията от началото на лятото за по-голяма отвореност на обществото и икономиката, която расте. Усилията на служебния кабинет са в тази посока – да се създават условия за икономическо подобряване. Мерките срещу вируса може и да изглеждат закъснели, но всичко бе сторено в много кратки срокове.

 

 

 

Целта беше да имаме отворена държава без да пренебрегваме здравето на хората, обясни министър-председателят.

 

 

 

В предизборна обстановка сме и тази тема се ползва от политическите сили. Не искаме да има локдаун. Заради това и последните мерки с налагането на „зелени“ сертификати, всъщност комплекс от мерки с цел с повече тестове да открием скритата заболеваемост, търсим възможност за по-малко предаване на вируса. Мерките са за ограничаване на предаването на вируса. И първите информации са, че този пик на болестта е в процес на овладяване, заяви още Янев.

 

 

 

Имаме много по-голям обем на тестове в последните дни и това ни дава възможност за вземане на по-адекватни мерки, добави министър-председателят.

 

 

В момента наблюдаваме икономическо възстановяване в България. И усилията на правителството са в посока да се създават условия за икономиката. В този смисъл обявяването на допълнителни мерки за много хора изглежда закъсняло. Аз сам критикувах нашите действия, че действахме в кратък период. Но искам да отворя една скоба.

 

 

 

Проблемът със здравето и живота от една страна е личен, но в същото време трябва да обърнем внимание и да разчитаме на съпричастност в обществото. Личното здраве е съотносимо с това на съседа и непознатия, заяви още Стефан Янев.

 

 

 

Отчитаме мнението на всички и не задължаваме никого да се ваксинира, това е въпрос на личен избор. Но „зеленият сертификат“ няма натиск отвън да го въведем, това е световна практика за ограничаване възможностите за предаване на това заболяване, отговори премиерът на въпрос защо задължават хората да се ваксинират с обявените от правителството мерки.

 

 

 

Ваксините са безплатни и са осигурени, всеки може да избере коя ваксина предпочита. Ваксината може да не е 100% гаранция, но е единственият препарат, който в момента предпазва от тежко заболяване и в голяма степен от ново заболяване. Вече са поставени над 7 милиарда ваксини в световен мащаб. Дали българите сме недоверчиви или имаме друг план за себе си, не искам да коментирам, добави Янев по въпроса за ваксинацията срещу коронавирус.

 

 

 

В момента се работи от медицински специалисти дали да бъдат признавани сертификати за антитела и се надявам до другата седмица да има яснота дали може или не, отговори още Янев. Тестовете за антитела не са еднозначно признати в света, добави той.

Очаквайте подробности

 

 

 

 

 

Лупа бг

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024