ОБЩЕСТВО

Шефът на КЕВР успокоява: Не вярвайте на прогнозите за шоково поскъпване на тока и парното

Шефът на КЕВР успокоява: Не вярвайте на прогнозите за шоково поскъпване на тока и парното

Председателят на КЕВР: Не вярвайте на прогнозите за шоково поскъпване на тока и парното

Председателят на КЕВР Иван ИВанов: „И днес виждам какви прогнози се правят за увеличението на цените, но не им вярвайте. Прогнозите за цените на тока и парното ще могат да се правят след 1 декември. Преди този срок всяка една прогноза е нереалистична.“

 

Първата мярка за справяне с високата цена на тока бе предлагането на дългосрочни продукти от АЕЦ „Козлодуй“. Над 30 големи фирми закупиха електроенергия от атомната централа. Така частично бе туширан ефектът от високата цена на тока.

 

 

 

Това заяви на брифинг министрът на енергетиката Андрей Живков, който заедно с председателя на КЕВР доц. Иван Иванов обявиха допълнителни мерки заради високата цена на електроенергията в защита на небитовите потребители, които нямат сключен договор с доставчик и заплащат ползваната от тях електроенергия по цени на доставчик от последна инстанция.

 

 

„Днес ще представим втората мярка, която е насочена към малките и средни фирми, които ползват ток от свободния пазар. Голяма част от тези фирми не са си намерили доставчик на ток и са отишли към доставчик от последна инстанция, а там цената е най-висока. Към 1 юли 624 000 малки и средни фирми са излезли на свободния пазар. 256 000 от тях купуват електроенергия от доставчик от последна инстанция. Това прави 41% от небитовите клиенти, които плащат най-високата цена за тока“, разкри министър Живков.

 

 

 

„Трябва да предприемем мерки за да облекчим тези 41% небитови клиенти“, обяви от своя страна Иван Иванов. „Днес приехме методология за промяна на цената тока от доставчик на ток на последна инстанция. С новата формула цената на тока ще се намали с между 15 и 30 лева. Тази мярка носи временн характер и нашето предложение е да действа за срок от 3 месеца. Това е така, защото има европейски правила и директиви.

 

 

 

В България имаше един 9-месечен период, в който фирмите да си изберат доставчик на ток различен от последната инстанция. Сега даваме този 3-месечен срок, в който тези 256 000 да си изберат доставчик на ток различен от тези на последна инстанция. КЕВР и министерството ще проведем разсяснителна кампания, с която да мотивираме тези малки фирми да изберат свой доставчик на ток. Тази мярка ще влезе в сила от 1 ноември“, добави той.

 

 

 

„Искам да отбележа, че КЕВР изцяло е ангажирана с промени, които да доведат до отмяна на този натиск върху крайните потребители. Ще ви информираме своевременно за всички наши решения по темата. Ще предприемем всички възможни мерки, за да не допуснем прекалено голямо увеличение на цените на парното и тока. И днес виждам какви прогнози се правят за увеличението на цените, но не им вярвайте. Прогнозите за цените на тока и парното ще могат да се правят след 1 декември. Преди този срок всяка една прогноза е нереалистична“, категоричен бе шефът на КЕВР.

 

Гласове

 

 

 

Източник: novini.bg

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024