Политика

Сензация няма. Радев печели втори мандат с двойна преднина пред Герджиков

Сензация няма. Радев печели втори мандат с двойна преднина пред Герджиков

zx860y484_4282391-678x381
Радев е очакваният победител в битката за “Дондуков 2”. Настоящият държавен глава спечели президентските избори на втори тур и се пребори за втори мандат. Подкрепеният от ГЕРБ ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков остана проценти зад него.

Ясен е победителят от втория тур на президентските избори според предварителните данни на екзитполовете. Очаква се и Централната избирателна комисия да сертифицира окончателно резултатите. Радев печели битката за “Дондуков 2” въпреки рекордно ниската избирателна активност.

 

 

Близо 64% е резултатът на Румен Радев от балотажа, показват данните на „Алфа рисърч“. Според екзитпола на „Галъп интернешънъл“ близо 66% от избирателите са гласували за настоящия президент. С „Не подкрепям никого“ са гласувалли 2.8% показват данните на „Галъп“.

 

 

За сравнение – за подкрепения от ГЕРБ кандидат в лицето на проф. Анастас Герджиков са гласували двойно по-малко – малко нд 33%.

 

.
Данни на „Алфа Рисърч“
.
Данни на „Галъп интернешънъл“
.

Данни на „Алфа рисърч“
.
Данни на „Галъп интернешънъл“

.
Данни на „Тренд“

 

„Сензация не можем да очакваме. Но има резултати, които са доста показателни с оглед на нагласите, предпочитанията на хората. Това са ясни сигнали към бъдещия държавен глава”, посочиха преди обявяването на резултатите социолозите.

 

Въпреки очакванията за наплив от избиратели към секциите в Турция, каквито бяха очакванията на база случилото се на 14-ти ноември, вотът в южната ни съседка протече спокойно и с по-ниска активност от обичайното. Заради намесата на турските власти и медии в изборния процес у нас няколко дни преди датата на изборите имаше протести пред посолството на Анкара в София. Днес граждани блокираха и ГКПП “Капитан Андреево” и се обявиха срещу изборния туризъм.

 

Фрог нюз

Политика

More in Политика

big_6313

Сачева: Ако управлявахме ние, щяхме да предложим минималната заплата да е 720 лв.

декември 4, 2021
big_6310

Депутат от ГЕРБ се закани на Петков: Този, който се опита да смени г-жа Фандъкова, ще загази

декември 4, 2021
снегорин-1024x683

Парите за зимно почистване на София са привършили още през септември

декември 4, 2021
big_12612

Асен Василев с леден душ за пенсиите на много пенсионери

декември 4, 2021
big_2ad6

И доц. Мангъров влиза в парламента, но не като депутат

декември 4, 2021
big_4

Овчаров: Хвърлянето на неподготвени хора в политиката води до трагични резултати

декември 4, 2021