ОБЩЕСТВО

Важно! От здравното министерство казаха кога е опасно и не трябва да се поставя ваксина

Важно! От здравното министерство казаха кога е опасно и не трябва да се поставя ваксина

phpxytug8_559x345

 

 

 

Следващата седмица се очаква Министерството на здравеопазването да излезе с решение дали наличието на антитела може да е основание за издаването на зелен сертификат. Това стана ясно на брифинг на заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов.

 

 

Те допълниха, че властите търсят активно решение на този въпрос и то ще бъде взето на база експертни становища, а не по политически мотиви.

 

 

 

Изискани са становищата на всички експертни съвети. Проучва се и опита по света. Целта е да сме убедени, че взимайки това решение, то ще бъде безопасно, изтъкна Александър Златанов.

 

 

По негови думи зеленият сертификат работи добре и дава резултати. Много дейности, които при един локдаун биха спрели напълно, сега работят, изтъкна Александър Златанов.

 

 

Налице са съвсем дискретни данни за обръщане на тренда на пандемията. Забелязва се и друга тенденция – при много заболели, има по-малко хора в болници.

 

 

 

Всички РЗИ-та отчитат, че мерките се спазват, възприема се сертификата и той спира веригата на разпространение на вируса. Много хора, които преди били в скрита заболеваемост, сега се идентифицират.

 

 

 

 

В правомощията на министъра на образованието е да преподреди логистиката така че преподавателите, които отказват да се тестват, да се заместват с други, коментира Златанов.

 

 

Той заяви, че за момента няма данни за медици, които да са пожелали да се командироват в София, за да помагат с борбата срещу COVID-19. Това е опит да се пренасочи ресурс от места, където има излишък – а те са много малко, към места, където има необходимост от допълнителни медицински кадри. Командироването обаче не може да става на сила, допълни Златанов.

 

 

 

На брифинга беше разяснена и темата за противопоказания за поставяне на ваксина.

 

 

 

„Абсолютна контраиндикация е наличието на анафилаксия или свръхчувствителност на някои към някои от компонентите на ваксината или на помощните вещества.

 

 

 

Като възможност за отлагане на ваксинацията във времето са наличието на остро-инфекциозно заболяване или друго остро състояние, декомпенсиране на хронични заболявания – на сърце, бял дроб, бъбреци, неврологични усложнения“, поясни д-р Томов.

 

 

Д-р Томов поясни още: „Отлагането може да е в период на няколко седмици или месеци за хора, които са с остро-инфекциозно заболяване, т.е., състояние, свързано с температура, отпадналост, а декомпенсация означава, че основното заболяване като (сърдечно, бъбречно и др.) е декомпенсирано – в момента то не е в границите на нормата, не се контролира правилно“.

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

a29abb95a1c822f1d9f2cfddcaf0989f

Над 3 млн. българи едвам свързват двата края

април 27, 2024
8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024