Политика

Кандидат за депутат в схема за фалшиви сертификати за ваксина, поискан е имунитета му

Кандидат за депутат в схема за фалшиви сертификати за ваксина, поискан е имунитета му

eto-kade-v-balgaria-se-pravat-falshivite-sertifikati-za-garcia-1

 

 

 

Мъж, замесен в схема с издаване на фалшиви сертификати, е кандидат за народен представител. Поискано е свалянето на имунитета му.

 

 

 

Това заяви директорът на Национална полиция главен комисар Станимир Станев по Нова тв, която разкри мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Станев отказа да съобщи от коя партия е кандидат-депутатът, като се мотивира, че МВР е деполитизирана.

 

 

Фалшивите документи се получават само за два дни. Според посредник на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар.

 

 

Срещу сума от 1 350 лева получаването на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно. Човек твърди, че работи със старша сестра в столичната 12-та поликлиника и с лична лекарка.

 

 

 

Бавна поръчка е 300 лв., а бърза – 450.  Документите са 100% валидни, но без притежателят им да е стъпвал в лекарски кабинет.

 

 

Централата на престъпните групировки за издаване на фалшиви зелени сертификати за Гърция е в Сандански. Това твърди гръцкото издание „Катимерини“ като се позовава на данни на гръцката полиция. Темата за нередовни зелени сертификати от България стана централна в южната ни съседка след разследване на гръцката обществена телевизия тази седмица, съобщава БНР. Един от гръцките участници в схемата, пожелал анонимност, разказва пред медията, че гърците плащат по триста евро за документ в България без да им се постави ваксина.

 

 

 

Според предварителната информация на гръцките власти престъпните групировки се възползвали от пробойни в здравната система на България, а централата на цялата дейност била в Сандански. Източници на „Катимерини“ твърдят, че в престъпната схема са замесени и гранични служители както от Кулата, така и от Промахон.

 

 

Изданието пише още, че през септември прокуратурата в Солун е възложила на полицията да направи разследване на информациите за подобни сертификати от България. От полицията обаче са прекратили разследването поради трудности в осъществяването му.

 

 

 

Неназован високопоставен полицейски служител заявява пред изданието, че гръцките служби за сигурност са се обърнали към колегите си от България и от Северна Македония, но от двете страни не е имало реакция.

 

 

Продължава проверката, свързана със зелените сертификати, издадени на работещи в болница в Солун, проверяват се и съмнителните случаи на служители на болницата в Кавала, прведставили сертификат от България, отбелязва „Катимерини“.

 

 

Нова тв, Оф нюз, Факти бг

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024