Политика

Кацаров: Зелен сертификат трябва да има, докато се ваксинира по-голямата част от хората

Кацаров: Зелен сертификат трябва да има, докато се ваксинира по-голямата част от хората

 

phphunphx_559x345

 

 

 

Зелените сертификати трябва да продължат да действат, докато не се ваксинира по-голяма част от населението. 

 

Броят на заразените намалява, броят на тестваните и ваксинираните се увеличава, а броят на болните в болниците намалява. Успяхме. Съпротивата беше много жестока. Темата беше използваха по най-брутален начин срещу хората – за печелене на гласове за сметка на починали хора. Това е истината.

 

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров по Нова тв.

 

 

“Това е най-тежката епидемична вълна от досегашните, с най-много заразени и щам, който се разпространява най-бързо и протича най-тежко при повечето хора. Въпреки това успяхме да пречупим вълната без въвеждане на локдаун. Тези мерки трябва да продължат, докато огромната част от населението не се ваксинира. Нивата на ваксинация досега бяха прекалено ниски. Откакто беше въведен зеленият сертификат имаме 4-5 пъти ръст на ваксинираните на седмична база“, посочи Кацаров.

 

“Не може да бъде изключени февруари да имаме 5-а вълна. Затова трябва да използваме сега прозорецът и да се ваксинираме масово. Ако има 5-а вълна и ние сме ваксинирани на 70 – 80% от населението, броят на смъртните случаи ще е много по-малък”, допълни още здравният министър.

 

По думите на Кацаров на този етап не се налага въвеждането на нови мерки.

 

 

 

“Това бяха възможните мерки във възможно най-подходящия момент. Старахме се да се правим с епидемичната вълна и да не затворим. Смъртността действително е висока. Сравнявайки с предишните вълни, тази е най-продължителна и тежка, но броят на починалите е съизмерим с предишните.

 

 

 

Леталитетът в момента е 3.5, а при предишните е бил 4.2 – 4.3. Беше създадена добра болнична организация за настаняване на хората. Аз забраних износа на някои лекарства и се запасихме, за да имаме за вълната, бяха създадени и COVID зоните. Смъртността следва с около 10 – 15 дни кривата на заразяването. Кривата на заразяването върви надолу и след 10-тина дни и кривата на смъртността ще тръгне надолу“, каза още Кацаров

 

 

Ние сме членове на политически кабинет, кодексът на труда няма никакво отношение към прекратяване на договорите ни. Никой не ни дължи обяснения, заяви той по повод освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Димитър Петров без мотиви вчера. Право на министър-председателя е да освободи, когото прецени, каза още Кацаров и не съобщи причините за отстраняването на заместника си.

 

 

 

Всеки носи отговорност за действията си, заяви той по повод наложената глоба за директора на болница Лозенец от КПКОНПИ.

 

 

Аз се съгласих да стана министър, за да подкрепя президента Румен Радев в личното му качество. Съгласих се на втори мандат, защото бяхме в нова вълна, поех отговорността. Не бих участвал в редовно правителство, защото то трябва да има визия за цялостна реформа в здравеопазването, заяви Кацаров.  

 

 

Пречупихме вълната. Броят на заразените намалява, а този на ваксинираните и тестваните се увеличава. Броят на хората в болници намалява.  Зелените сертификати по начина, по който бяха въведени, си свършиха работата. Броят на починалите е съизмерим с броя на заразените, обясни министърът. По думите му обществото е приело този тип противоепидемични мерки и ползата от тяхното действие

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024