ОБЩЕСТВО

Официално: Вариантът „Делта плюс“ е вече в България

Официално: Вариантът „Делта плюс“ е вече в България

coronavirus-mask-pb

 

 

У нас вече са регистрирани първите заразени с Делта плюс варианта . Това става ясно от справката за секвенирани варианти в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

 

Най-много инфектирани с този вариант са установени в Бургас – четирима и в София – трима. Случаи на Делта плюс има и в Стара Загора, Варна, Благоевград и Кюстендил, предаде Нова тв.

 

 

 

В НЦЗПБ са били анализирани 447 клинични проби. При всички тях е установен Делта, който според СЗО е причислен към вариантите с повишено значение за общественото здраве.

 

 

„Вирусът продължава интензивно да мутира. Засякохме при цели 16 от 440 проби новия „Делта плюс“ вариант на COVID-19“. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, предаде Русе 24 .

 

 

По първоначални данни този вариант се разпространява с 10% по-бързо от „Делта“. Той обаче не е антигенно различен и ваксинираните имат имунитет срещу него, уточни проф. Христова.

 

 

Според директора на НЦЗПБ вече има ефект от новите мерки и изискването за зелен сертификат, и след една-две седмици може да има спад на заболеваемостта.

 

 

„Ако има резултат, той ще е от поредното затваряне на държавата, но това не решава проблема с вируса дългосрочен план. Единственото решение, което имаме са ваксините“, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

 

 

Според него ниските нива на имунизация срещу вируса у нас се дължат на лошата информационна кампания сред населението.

 

 

В Административния съд в София има близо 40 жалби срещу последната заповед на здравния министър, с която се въведе изискването за зелен сертификат за много от закритите обществени места, обяви адвокат Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.

 

 

Той уточни, че не е вярна информацията, че жалбите са отхвърлени. Отхвърлени са само исковете за предварително изпълнение – спиране действието на заповедта до произнасянето на съда, обясни Дерменджиев.

 

 

По-опасен ли е от Делта?

 

 

Вариантът AY.4.2 на мутацията Делта, известен още под името Делта плюс, за пръв път беше регистриран във Великобритания още през юни тази година, пише Дойче Веле. И до днес този мутирал вариант е най-разпространен тъкмо във Великобритания. Според експертния портал CoV-Lineages досега Делта плюс е бил диагностициран у 20 000 души. В момента обаче броят на новите зарази във Великобритания бързо расте – около 40 000 дневно. И изобщо не е ясно колко от новозаразените са инфектирани с Делта плюс. Британските здравни власти смятат, че делът им възлиза на около 6% от всички заразени.

 

 

Делта плюс вече се разпространява и в други държави. В Дания са регистрирани 230 случая, в Германия – 280, а в редица други европейски държави числата засега са двуцифрени. Извън Европа случаи на зараза с Делта плюс има още в Израел, САЩ, Канада и Япония, но засега числата там са ниски. Възможно е все пак и в тези държави вирусът да се разпространява повече, отколкото показват изследванията.

 

 

За новата мутация не е доказано, че е по-опасна от Делта. Но и при нея особено застрашени са по-възрастните хора, при които заболяването протича тежко. Британските здравни служби предупреждават обаче, че вариантът Делта плюс е с около 10% по-заразен от Делта. За сравнение: вариантите Алфа и Делта бяха с цели 60% по-заразни в сравнение с първия коронавирус, който тръгна от Ухан и предизвика пандемия по целия свят.

 

 

В Германия специализираният институт „Роберт Кох“ непрекъснато предупреждава, че за сигурна имунна защита срещу Делта мутацията човек трябва да се подложи на пълна ваксинация.

 

 

Засега без собствена буква от гръцката азбука

 

 

Новият вариант се отличава с две мутации на спайк-протеина, известни като A222V и Y145H. Именно те са „виновни“ за леко повишената заразност на Делта плюс. Но тези мутации на спайк-протеина са известни и от предишни мутации на коронавируса.

 

 

На фона на всичко това вариантът Делта плюс засега не предизвиква сериозна загриженост у експертите от Световната здравна организация (СЗО). Затова и AY.4.2 досега не е получил собствена буква от гръцката азбука. Собствено име вариантът би получил едва тогава, когато СЗО го определи като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024