Политика

Украйна скочи на Румен Радев заради Крим

Украйна скочи на Румен Радев заради Крим

 

Krim2

 

 

Българският посланик в Киев Костадин Коджабашев е бил поканен за разговори в Министерството на външните работи на Украйна, а повод за това са думите на президента Румен Радев, че Крим е руска територия.

 

 

Вчера в телевизионен дебат българският президент в тотално противоречие на официалната позиция на България, ЕС и НАТО заяви, че украинският полуостров е руска територия. Украйна е заявила на българския посланик в Киев, че подобни думи са недопустими и не допринасят за развитието на добрите двустранни отношения между Киев и София.

 

 

„Подчертано бе, че думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници. Очакваме българският президент Румен Радев да опровергае изказването си вчера“, се казва още в текста.

 

 

 

„Посланик Костадин Коджабашев увери непоклатимата позиция на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“, се казва в позиция на украинското МВнР. Украинският полуостров Крим беше окупиран от Русия през 2014 година.

 

 

„Крим е Украйна“ – този лаконичен коментар пък направи днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с думи на президента Румен Радев в снощния предизборен дебат в БНТ, пише eurocom.bg.

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024