Политика

Ясна е схемата за разпределение на министерските постове в новия кабинет – 8:4:3:2

Ясна е схемата за разпределение на министерските постове в новия кабинет – 8:4:3:2

 

711476

 

 

Министерските постове в новото правителство ще бъдат разпределени по схемата 8:4:3:2. Първата политическа сила „Продължаваме промяната“ взема най-много министри – 8, останалите отиват в БСП – 4, „Има такъв народ“ – 3, а „Демократична България“ ще получи 2 министерства, обяви соцдепутатът Румен Гечев пред БНТ с уточнението, че схемата съответства на парламентарната тежест на формациите.

 

 

 

Според него сключването на коалиционно споразумение е нормална международна практика, а също така и защото е добре в една бъдеща коалиция да е ясно кой какви отговорности поема. И това трябва да стане в близките дни.

 

 

 

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че настоява за писмено коалиционно споразумение преди да започнат разговорите за персоналния състав на бъдещия кабинет.

 

 

Не знам имена (на министри – бел. ред.), но и да знам няма да ви кажа. Виждам, че има желание у всички колеги, аз съм оптимист, но нека да видим“, коментира Гечев.

 

 

Той заяви, че имената ще бъдат обсъждани, но основният критерий трябва да бъде капацитета на самия кандидат.

„Ние искаме да присъстваме в правителството по начин, по който нашите представители ще могат да защитят някои от основните цели“, допълни соцдепутатът.

 

 

На въпроса кои министерства иска БСП да управлява Гечев отговори: „Това в момента не мога да ви кажа, тъй като това не беше обсъждано. Беше обсъждана структурата на кабинета и на качествата на съответните кандидати“. Самият той не се виждал сред евентуалните министри.

 

 

 

„Нито съм питал, нито съм поставял въпроса. Който и да е от БСП, искам партията да бъде представена добре, кой ще бъде министър не е толкова важно. Има достатъчно кандидати, които отговарят на условията“, коментира Гечев и допълни, че БСП няма как да има правителство.

 

 

Гечев смята, че в преговорите няма млади и стари. На разговорите по секторните политики соцпартията прати бивши министри, което предизвика гневна реакция дори в средите на БСП. Вчера Кирил Добре коментира, че няма жив министър от правителството на Жан Виденов, който да не е в преговорните екипи.

 

 

 

„Няма хора, които са били, или са сега, или които ще бъдат. Има хора, които могат или които не могат, двойният аршин не е приемлив. Няма нищо чудно в това една партия да представи професори с международно признание или хора, които са работили в АЕЦ Козлодуй“, обясни Гечев.

 

 

Съставът на бъдещото коалиционно правителство все още не е ясен, но медийните спекулации досега винаги са поставяли Кирил Петков на позицията министър-председател, допълва Лупа бг.

 

 

Асен Василев, от своя страна ще поеме финансовото министерство. Тази позиция беше защитавана и по време на преговорите с „Има такъв народ“ и в предишното Народно събрание.

 

 

 

Министър на вътрешните работи Бойко Рашков и министър на образованието акад. Николай Денков са имената от служебния кабинет, за които се говори най-упорито, че ще продължат работата си и в редовно правителство. Денков дори взе участие в разговорите по тема „образование“.

 

 

 

Медийни спекулациите посочват като възможност служебният премиер Стефан Янев да поеме отново отбраната, той беше вицепремиер с ресор отбрана в първото служебно правителство на Румен Радев. Янев публично подкрепи политическия проект на колегите си Василев и Петков. Възможно е обаче военното ведомство да получи Теодора Генчовска от „Има такъв народ“, която двукратно беше номинирана за позицията.

 

 

 

Служебният министър Георги Панайотов със сигурност обаче няма да влезе в състава на новото правителство, защото се готви за дипломатическо назначение.

 

 

 

От „Продължаваме промяната“ публично открито са посочвали като варианти за министри Даниел Лорер за външното министерство и за транспорта Николай Събев.

 

 

 

Предстои обаче преговорите за личностите в кабинета да влязат в решителна фаза в следващите дни, след като лидерите изчистят спорните въпроси, останали след консултациите на работните групи. Участниците в преговорите очакват да има правителство до края на годината.

 

 

 

Румен Гечев обяви още, че Кирил Добрев е получавал обществени поръчки по време на управлението на ГЕРБ, но според него това не е престъпление. Самият Добрев каза вчера пред БНТ, че човек, близък до Корнелия Нинова, е взел над 150 милиона от Бойко Борисов през обществени поръчки.

 

 

БНТ, лупа бг, оф нюз

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024