ОБЩЕСТВО

15 души нападнали спешните медици в дома на починалия от Елин Пелин

15 души нападнали спешните медици в дома на починалия от Елин Пелин

 

980x551_1638261911

 

 

Брифинг на Спешна помощ в София разкри потресаващи подробности за смъртта на 62-годишния мъж от Елин Пелин, за когото бе съобщено, че е починал след като не е имало къде да бъде хоспитализиран. 

 

 

Преди дни съпругата на починалия Илона Александрова съобщава, че е станала свидетел на тежка медицинска немарливост и се обръща към медиите, за да разкаже как се е стигнало до фаталния изход на мъжа й Йордан Иванов.

 

 

Оказва се, че само за 20 дни, както днес говорителката на Спешната помощ в столицата Катя Сунгарска разкри, линейки за него са викани 6 пъти. Той е бил с влошаваща се пневмония, със задух и нарушени показатели след хоспитализирането му през септември в Пета градска болница. От там бил изписан с рецепта за антибиотик и с препоръка за стриктно следене на състоянието.

 

 

 

Докато Сунгарска показваше картоните от посещенията на парамедиците в дома му, съпругата на починалия се включи във фейсбук канала на излъчването и обяви, че и Сунгарска, и медицинската сестра, която е опитала да го върне към живота, лъжат. В същото време обаче има документ, който опечалената Александрова лично е подписала, че отказва повторна хоспитализация за мъжа си.

 

 

 

 

 

В крайна сметка той все пак е отведен в Александровска. От там обаче казват, че се нуждае от гръдна операция, а свободно легло на територията на столицата в такава клиника няма. Заради това се налага пациентът да бъде върнат в дома си с линейка. Прехвърлен е в кв. „Горубляне“ на втора, за да не се губи ресурсът на софийския екип и е поет от елинпелинския. В брифинга разказа допълни медицинското лице, обгрижвало го до последно.

 

 

 

Д-р Диди Кацарова разкри, че при пристигането на линейката на адреса, тя и шофьорът са били посрещнати от агресивна тълпа, попречила за обгрижването на мъжа. Последвало остро влошаване на състоянието му.

 

 

„Докато отново го слагах на апаратите, бях снимана на живо във фейсбук, псуваха ме, кълняха ме“, добавя медикът.

 

 

Наложило се е викането на 2 полицейски екипа, както и на още един парамедик, а опитът пациентът да бъде върнат към живот е продължил над 1 час. Заради заканите на близките на починалия към лекарите, двете – Кацарова и колегата й, в момента са в болнични.

 

 

Според Александрова обаче всичко това е лъжа. Вдовицата се закани да търси правата си в съда. „Да ми го каже в учите да дойде“, настоя тя (запазваме правописа – б.р.) и добави, че нищо не е подписвала, а Кацарова е стояла заключена в линейката.

 

 

 

Сунгарска призова отново спешните медици да не се викат за състояния, които не изискват незабавно стабилизиране на пациента и хоспитализация и бе категорична, че в този случай неглижиране няма, а напротив, медиците са били подложени на изключителен стрес.

 

 

Лупа бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024