ОБЩЕСТВО

Аргирова с новина: Изготвя се ваксина за всички варианти на COVID, „Пфайзер“ и „Модерна“ работят по въпроса

Аргирова с новина: Изготвя се ваксина за всички варианти на COVID, „Пфайзер“ и „Модерна“ работят по въпроса

radka
Изготвя се ваксина за всички варианти – ”Пфайзер” и ”Модерна” работят по въпроса, разкри вирусологът Радка Аргирова.
Ваксината не защитава от заразяване, припомни Аргирова и допълни, че вирусът е във въздуха. Експертът препоръча ваксинация, за да намалим хоспитализациите, както и да носим маски.

Намираме се нов период в здравната криза – не е завършила напълно поредната вълна от Делта варианта, а до дни очакваме и Омикрона, заяви още пред БНТ проф. Аргирова.

 

„Омикрон се разпространява бързо, но протича леко. На фона на лекото протичане, смъртността в страните, в които е разпространен е ниска, което се дължи на масовата ваксинация“, каза още тя.

 

„Усложненията от коронавируса може да засегнат всеки орган от нашата система – дробове, мозък, сърце и т.н“, допълни проф. Радка Аргирова.

 

 

Намираме се в много особен и комплексно нов период на здравната криза. Не е завършила Делта вълната, а в близките дни очакваме да бъде доказан първи случай на Омикрон. Наблюдаваме какво става със заразените с Омикрон в чужбина – този вариант се разпространява много бързо, като че ли по-леко протича като заболяване, но бързото разпространение е много пагубно. Има обаче и случаи с тежки усложнения след активната инфекция с коронавируса, включително Омикрон – т.нар. мозъчна мъгла, усложнения с различни органи, включително бели дробове, черен дроб, бъбреци.

 

 

 

Интересното е, че има съобщения, че след леко протичане на активната инфекция при Омикрон идват по-тежки усложнения. У нас при тези обстоятелства се боим и трябва да сме готови за по-висока смъртност – защото не сме ваксинирани като в Западна Европа. Омикрон, макар и не на 100%, се влияе от ваксините.

 

 

 

Не мога да кажа как ще е след трета доза срещу Омикрон в България, но вече много сериозно се говори за панкоронавирусна ваксина – ваксина, която неутрализира всички коронавируси. Най-вероятно тя ще е решението на пандемията, заяви Аргирова. Тя каза, че и Moderna работи по такъв проект, но не само.

 

 

 

Проф. Аргирова посочи друго – че има данни от Pfizer, че дори след бустерна доза антителата падат бързо след 2-3 дни.

 

 

Защо да се ваксинираме, като в Европа почват да мислят и налагат локдауни, а са ваксинирани? Ваксинирането ще намали много влизащите в болница хора, подчерта вирусологът. Тя заяви, че при ваксинирани срещу коронавируса, които са се заразили с Омикрон, най-характерните симптоми са внезапна умора и силно главоболие за кратък период от време, по-рядко хрема и кашлица. Това, според нея, е показателно как болниците няма да се претоварят при повече ваксинирани.

 

 

Нека си го кажем – досега не сме имали никакъв комуникационен подход по отношение на употребата на ваксините, каза проф. Аргирова.

 

 

Малко над 10% от децата, които са се заразили с COVID-19, имат после тежки усложнения, заяви вирусологът.

 

Проф. Аргирова посъветва прекаралите COVID-19, независимо колко тежко, 2-3 месеца след оздравяване да си направи изследвания – сърдечно-съдови, белодробни. Вече има специални такива пакети в различни болници, каза тя

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024